Aken Solar PV Enerji yenilikçi, enerjik ve çevreci yaklaşımları ile göz dolduruyor

Kısa vadede yatırımcılara en iyi ve kaliteli çözümlerle kurulumlar yapıp müşteri memnuniyeti sağlamaya odaklanan Aken Solar PV Enerji, uzun vadede ise kaliteli, verimli ve sürdürülebilir tesislerini hayata geçirerek servis ve bakım çalışmalarını güvenli ve kaliteli bir şekilde sağlamayı hedefliyor.

Akiş Grup, Türkiye’de enerji sektörünün ilk yatırımcılarından olup, elektrik üretim faaliyetlerinin devlet tekeli altında olduğu dönemde ilk özel elektrik şirketleri Kepez Elektrik ve Çukurova Elektrik kurucu ortaklarındandır. 2007 yılında kurulan Akiş Grup Enerji ve Pazarlama Şirketi ile sürdürülebilir ve temiz enerji uygulamaları üzerine odaklanmış olup özellikle güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik enerjisi üreten sistemlerin Türkiye’de yaygınlaşmasına ön ayak olmayı hedeflemektedir. Bu amaçla, yenilenebilir enerji teknolojilerini ekonomik olarak erişilebilir ve teknik olarak güvenilir bir teknoloji olarak sunmaktadır. Bu girişimleri ile ülkemizde çevre bilincinin gelişmesi, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yeni teknolojilerin uygulanması konusunda öncülük yapmayı görev edinmiş olduklarını söyleyen Aken Solar PV Enerji İnşaat Taahhüt Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Berk Eyilik’ten faaliyetleri hakkında bilgi aldık.

Firmanızın yenilenebilir ve temiz enerji çözümlerinden bahseder misiniz? Yaptığınız çalışmalar ve pazara sunduğunuz çözümler nelerdir?
Yatırımcılara Fotovoltaik sistemler konusunda proje geliştirme, ilgili resmi başvurularda danışmanlık ve onaylı projelerde ürün seçimi ile saha uygulaması konusunda A’dan Z’ye çözüm sunmaktayız. Uygulama ve inşa sonrasında ayrıca sistem bakım ve işletme konusunda da destek vermekteyiz.

2014 yılını nasıl geçirdiniz? 2015 yılı için çalışmalarınız ne yönde olacak?
Şirketimizin RES departmanı 2014 yılında 13.2MWlık RES projesini tamamlamıştır. Ayrıca bu 2015 yılında 14MW’lık RES projesini anahtar teslim gerçekleştirecektir. GES departmanımızda 2014 yılında TEDAŞ onayını aldığımız ve inşaatına başladığımız 3.5 MW’lık GES projemiz bulunmaktadır. Ayrıca Mart 2015’te inşasına başlayacağımız 4.5MW’lık yeni bir projemiz bulunmaktadır. Her iki projede de anahtar teslim santral kurulumu yapmaktayız. Bu iki projenin yanı sıra şu anda ikili görüşmelerde bulunduğumuz 20MW’lık Lisanssız GES projemiz bulunmaktadır. Bu arada çalışmalarımıza İstanbul merkez ofisimizin yanında Kayseri’de açmış olduğumuz şubemiz ile de bölgede aktif rol üstlenmekteyiz. İtalya’da ki ofisimizde ise geçtiğimiz 5 sene içinde bitirdiğimiz 160 MW’lık GES kurulumu mevcuttur. Şu anda bu santrallerin çoğunun bakımını İtalya’daki ofisimiz üstlenmektedir.

Kısa ve uzun vadedeki hedef ve projelerinizden bahseder misiniz?
Kısa vadede yatırımcılara en iyi ve kaliteli çözümlerle kurulum yapmak ve müşteri memnuniyetini artırmak istiyoruz. Uzun vadede ise kaliteli, verimli ve sürdürülebilir tesisleri hayata geçirerek servis ve bakım çalışmalarını güvenli ve kalite şekilde sağlayacağız.

Türkiye’de ve dünyada güneş enerjisi sektörü nasıl şekilleniyor? Türkiye yenilenebilir enerji yatırımlarında yol aldı mı? Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının bugünkü halini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dünya’da çoktan şekillenmiş ve belli normlara ulaşmış Güneş Enerjisi Türkiye’de geç olsa da emin adımlarla gelişimini sürdürüyor. Özellikle 2014 yılında lisanssız güneş santralleri ticari anlamda bir cazibe kazanmıştır. Bu anlamda yatırımcı sayısında büyük bir artış olmuştur. Geçtiğimiz yıl TEDAŞ onayı alan yaklaşık 177 MW’lık projenin yaklaşık 50 MW’ının geçici kabulü tamamlanmıştır. Geçtiğimiz 10 yıl boyunca da özel sektör tarafından işletmeye alınan yeni elektrik kurulu gücü açısından, 2013 sonu itibariyle ilk sırayı doğalgaz alırken ikinci sırada 7.583 MW ile hidroelektrik, üçüncü sırada ise 2.739 MW ile rüzgâr yer almaktadır. Özel sektörün yenilenebilir enerjiye ilgisi her geçen gün artarak devam etmektedir. Lisanslı güneş başvuruları için TEİAŞ yarışmalarında verilen yüksek katkı payları da bunu kanıtlar niteliktedir.

Güneş enerjisi sistemleri teknolojisi hangi aşamaya ulaştı? Bu sistemler kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlıyor? Yeni teknolojiler ve sektörün geleceği hakkındaki görüşleriniz neler?
Bilindiği üzere ülkemizde güneş enerji sistemleri konusunda araştırma geliştirme çalışmaları kısıtlı da olsa devam etmektedir. Ancak ticari açıdan yerli üretim maliyetleri piyasa koşullarında yüksek kalmaktadır. Artan talep ile belki önümüzdeki yıllarda yapılabilir hale gelebilir ancak bugün uzak doğu menşeili ürünler talebin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkemizdeki kullanımının artırılması için neler yapılmalı?
Bugün yenilenebilir enerji yatırımları konusunda mevzuat büyük ölçüde tamamlanmıştır. Lisanssız GES projelerinde bir takım mevzuat eksiklikleri olsa da, gelecekte bu eksikliklerin de tamamlanacağına inanıyoruz. Santral bazında yatırımlar tüm hızıyla devam etmekte olup, küçük uygulamalar konusunda da mevzuatın biraz daha kapsamının daraltılması ve iş yükünün azaltılması, evsel uygulamalarda kolaylıkların sağlanması ile mikro ölçekte yenilenebilir enerji kullanımı yaygınlaştırılabilir. Ancak buna paralel olarak teknik değerlendirme, denetim ve güvenlik sürdürülebilirlik açısından oldukça önemlidir.

8. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nı nasıl değerlendiriyorsunuz? Solarex İstanbul 2015’te yapacağınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Solarex İstanbul’a 3. kez katılıyoruz ve henüz Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücü yokken, mevzuat oluşturulmamışken yapılmaya başlanmış olan bu organizasyonun da güneş enerjisinin gelişiminde büyük katkısının olduğuna inanıyoruz. Yatırımcıları üreticilerle ve EPC firmaları ile buluşturan bu fuarda yer almaktan mutluluk duymaktayız.

Söyleşimizin sonunda eklemek istediğiniz bir konu, okuyucularımıza ve sektör temsilcilerine vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Yeşil enerji sektöründe olmaktan ve dünyamızı kirletmeden temiz iş yapmaktan memnuniyet duyuyoruz.

#AkenSolarPV #TEDAŞ #AkişGrup