İnform Elektronik A.Ş. GES kurulumlarında yatırımcıya destek oluyor

 

İnform Elektronik Yenilenebilir Enerji Departman Yöneticisi Hakan Hızarcıoğlu aktif ve hareketli bir fuar süreci geçirdiklerini açıkladı.

2008 yılından beri güneş enerjisi üzerine faaliyetlerde de bulunan İnform Elektronik, aynı zamanda elektrik malzemeleri altyapısı konusunda uzman olan Legrand firmasının grup firmasıdır.

 

Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?

Departmanımız 2008 yılından beri solar sektöründe faaliyet gösteriyor. İnform elektronik, 1980 yılından beri güç elektroniği sektöründedir. Yaklaşık 15 senedir de açık ara lider pozisyondayız. 2010 yılında Legrand firmasının İnform Elektroniği satın almasıyla beraber artık tamamen bir Legrand iştirakiyiz. 1860 yılından beri sektörde olan Legrand, özellikle elektrik malzemeleri altyapıları konusunda uzmanlaşmış bir firmadır. Bizde 2008 yılından beri İnform Elektronik bünyesi içerisinde yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteriyoruz. 2008/2013 yılı arasındaki süreçte ağırlıklı olarak küçük on-grid projeler ve off-grid projeler üzerine yoğunlaşmış bir şekilde çalışırken, 2013 yılından sonra devletin alım garantisiyle birlikte şuan on-grid projeler üzerine yoğunlaştık. 30MW’ın üzerinde kurulumlarımız mevcut, 2016 yılını 60MW seviyesinde kapatmayı planlıyoruz. Kurulum sayısı açısından da çok büyük kurulumlarımız var. Anahtar teslim olarak off-grid projeleri de düşünürseniz 2000’in üzerinde kurulum yaptık. İyi bir noktadayız, daha iyi olmaya emin adımlarla yürümek istiyoruz. Çok aşırı kontrolsüz büyümenin karşısındayız. Çünkü yatırımcılarımızı her zaman İnform kalitesiyle ve İnform servis hizmet anlayışıyla kucaklamak istiyoruz. O yüzden de dengeli büyümeye özen gösteriyoruz. Zaten İnform’u bütün sektör kalite anlayışından, servisinden ve benzeri niteliklerinden gayet iyi tanıyor. O sebeple bir sıkıntımız yok müşterilerimizle gayet iyi bir şekilde yenilenebilir enerji alanında devam ediyoruz.

 

Solarex İstanbul 2016’yı nasıl değerlendiriyorsunuz? Beklentilerinizi karşıladı mı?

Biz fuarları bir marketing olarak görmüyoruz. Fuarları olmak zorunda olduğumuz yerler olarak görüyoruz. Çünkü biz fuarlar üzerinden satış ve pazarlama gerçekleştiren bir firma değiliz. Yaptığımız işler üzerinden kendimizi tanıtan firmalarız. O yüzden genelde daha önceden kontak kurduğumuz bizimle birlikte çalışan ve çalışmak isteyen insanlarla burada hoş sohbetler gerçekleştiriyoruz. Biz genelde müşterilerimizle sahalarda görüşüyoruz onlar bizim fabrikamıza geliyor, ziyaret ediyorlar, biz onların fabrikalarına gidiyoruz. O yüzden fuar bazen fikir veriyor ama bazen de yanıltıcı oluyor. Herkes artık işin bilincinde, hepsi belli bir noktaya gelmiş yatırımcılar. Fuar bizim için bu anlamda gayet güzel geçiyor. Asıl olan burada konuşulanların fuardan sonra hayata geçirilmesi. O yüzden gayet başarılı bir fuar. Benim gördüğüm kadarıyla enerji alanında en aktif, en hareketli ve en verimli fuar diyebiliriz.

 

Ziyaretçi profilini değerlendirecek olursak hangi ülkelerle temas sağladınız?

Genellikle Almanlarla bu konuda görüşüyoruz. Almanya, Hollanda tarafından çok büyük yatırımcılar geliyor. Fransızlar da özellikle Legrand olmamızdan dolayı bu konuda bize danışıyorlar. Fikir birliğine varmaya çalışıyoruz. Özellikle yurtdışı ağırlıklı finans gücü ve yatırım yapmak isteyen firmalar mevcut. Onlar bizimle kontak kuruyorlar, ama bu fuarda geçen seneye oranla sanki daha fazla aktif yerli yatırımcı vardı. Geçen seneden daha fazla yerli yatırımcının bizimle irtibat kurduğunu görüyoruz.

 

Peki, sizce bunda etkileyici faktör nedir?

Bence burada etkileyici faktör TEDAŞ tarafından onaylanan projelerin hayata geçirilmesi. Yeni çıkan yönetmeliklerle artık büyük finans oyuncuları lisanssız projelerde çok fazla yer alamayacaklar. O yüzden muallakta olan bazı sorunlar şuan itibariyle kapanmış durumda, mevcut TEDAŞ projeleri onaylanmış insanlar artık bunları hayata geçirecek şekilde bir planlama yapmak istiyorlar. Çünkü mevcut bir, iki yıllık süreleri var. Bu süreyi iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Bazı noktalarda, bazı kaçış yolları da kapatıldığı için ellerindeki bu projeleri hayata geçirmeleri gerekiyor ve şuan harekete geçtiler diyebiliriz. Biran önce uygun EPC firmalarını bulup, bu işi sonlandırarak sistemi kurdurmak istiyorlar. O yüzden de biraz yerli yatırımcılarımız harekete geçti diyebilirim.

 Solarex İstanbul İnform Elektronik röportajı izle

#İnformElektronik #YenilenebilirEnerji #DepartmanYöneticisi #HakanHızarcıoğlu