PEKİNTAŞ Enerji, güneş enerjisi santrali yatırımlarında inovatif çözümler sunuyor

PEKİNTAŞ Grup CEO’su Özhan OLCAY; “Marmara Bölgesi’nde kurulan en büyük ilk çatı santralinin kabulünü TEDAŞ bünyesinde yaparak her zaman ki gibi öncü olma görevimizi yerine getirdik.”

Türk-Alman ortaklığında kurulmuş, iki uzman firmanın sinerjisiyle proje geliştirme, değerlendirme, üretim ve montaj uygulamaları yapan SCHMID PEKİNTAŞ Enerji, sektöre inovatif çözümler sunuyor. Uzun vadeli kaliteli modüller üreten, çatı, arazi uygulamaları ve rekabetçi fiyatlarıyla fark sağlayan firma, maksimum müşteri memnuniyetini hedefliyor.

2016 yılı yatırımlarınız ve sektöre sunmuş olduğunuz çözümler nelerdir?

SCHMID PEKİNTAŞ Enerji olarak, PEKİNTAŞ Grup bünyesindeki Düzce’de 35.000 m2 kapalı alandaki ileri teknoloji üretim tesislerinde sandwich panel, sinus ve trapez sac, soğuk oda paneli ürün yelpazesinde yıllık 5 milyon m2 üretim gerçekleştiren ALUFORM PEKİNTAŞ fabrikamızın çatısına 990 kWe güneş enerji santral kurulumu gerçekleştirdik. Marmara Bölgesi’nde kurulan en büyük ilk çatı santralinin kabulünü TEDAŞ bünyesinde yaparak her zaman ki gibi öncü olma görevimizi yerine getirdik. Sanayici ve yatırımcılara bu sistemlerin getirilerini örnekleyerek anlatmayı uygun bulduk.990 kWp kurulu güce sahip olan fotovoltaik sistemde her biri 250 Wp gücünde ve +4,9Wp güç toleransı olan 3960 adet SCHMID PEKİNTAŞ ENERJİ A.Ş. fotovoltaik modülleri tercih edildi.

ALUFORM, Eylül 2016’da tamamlanan bu sistem ile, yıllık olarak yaklaşık 1.180.000 kWs elektrik üreterek öz tüketimde kullanmayı hedeflemektedir.Sistem sayesinde yıllık 666 ton CO2 salınımını ve 202 tona eşdeğer petrol kullanımını engelleyerek çevreye olan duyarlılığını da ortaya koymaktadır. Aynı zamanda ülkemizin ilk yeşil sandwich panel fabrikası olmaktadır.

 

Montaj tipi               :  Çatı üstü kurulum

Sistem tipi                 : Şebeke bağlantılı

Eğim açısı                   :  4°

Kurulu güç                :  990 kWp

Yıllık enerji üretimi    : 1.180.000 kWs

Modül tipi                 :  SPE250 (SCHMID PEKINTAS ENERJI A.Ş.)

Modul  adedi           :  3.960

Öztüketim                :  @ 90%

İnverter üreticisi    :  Fronius International GmbH

İnverter adedi         :  50

İzleme sistemi         :  Fronius Datamanager 2.0 WLAN

Taşıyıcı aluminyum sistem :  Aterenerji

Elektrik ekipman ve montaj: Anadolu Grup

“Sürekli Gelişim” politikasını benimseyen PEKİNTAŞ Grup aldığı kararlarla başlatılan yeni projelerine hızla devam ediyor. Bu doğrultuda SCHMID PEKİNTAŞ Enerji modüllerinin kullanılacağı Mersin’de iki ayrı bölgede 11 + 6 MWe arazi kurulumu güneş enerji santrali yatırımımız için çalışmalarımız devam ediyor.

2014 Mart itibariyle başlamış olan seri üretimimiz ile Türkiye fotovoltaik pazarına yaptığımız hızlı girişten bugüne gözlemlediğimiz sorunlar karşısında sektöre doğru çözümler sunmaya çalışıyoruz. Örneğin en büyük sorunlardan biri olarak gördüğümüz fiyat odaklı yatırımcılara İstanbul’daki genel merkezimizde veya Düzce’deki fabrikamızda sunduğumuz seminerler ile teknik destek vermeye, fotovoltaik sistemlerin pekintaşdüzcedoğrularını ve 25-30 yıllık yatırımlar için nelere dikkat edilmesi gerektiğini hem kendileri hem de ülkemizin geleceği için aktarmaya çalışıyoruz.Ayrıca güneş enerji santrallerinde kullanılan malzeme ve ürünleri göz önünde bulundurduğumuzda yine grup şirketlerimizden PEKİNTAŞ’ın 60 yıllık tecrübesini kullanarak özellikle arazi kurulumları için taşıyıcı sistemler için tasarım ve üretim çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Sektördeki bir diğer önemli sorun ise finansman güçlükleridir. Bu konuda grubumuzun finansal gücünü ve yurtdışı bağlantılarını kullanarak bize ulaşan ciddi projelere özel çözümler sunuyoruz. Ayrıca Düzce’de ürettiğimiz fotovoltaik modüllerimizin satışında eğer yatırımcılar teşvik belgesini doğrudan bize sunarsa kendilerine KDV desteği sağlıyoruz.

Ar-Ge’sini kendi bünyenizde gerçekleştirdiğiniz hizmette yeterlilik, uluslararası kalite ve güvenilirlik sertifikalarıyla pazara sunduğunuz modüllerin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

SCHMID PEKİNTAŞ Enerji Düzce tesislerinde üretilen modüllerimizde Almanya’da akredite laboratuvarlar tarafından test edilip onaylanmış hammaddeler kullanılmaktadır. Modüllerimizin TUV Rheinland Almanya tarafından verilmiş IEC ve EN standartlarına uygunluk belgeleri mevcuttur. Ayrıca servis hizmetimizin kalitesi TSE tarafından denetlenmiş ve belgelendirilmiştir. Tüm bu sertifikalara ek olarak, ISO 9001 kalite yönetim sistemi, ISO 14001 çevre yönetim sistemi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’ni entegre bir şekilde uygulamaktayız.

Firmamız bünyesinde hammadde giriş kontrolünden modül sevkiyatına kadar olan tüm kalite kriterleri ve kontrol basamakları tanımlanmıştır. Bu kontroller uzman personelimiz tarafından yapılmakta ve kayıt altına alınmaktadır. PV modüllerimizin ürün garantisi 10 yıl, performans garantisi ise ilk 10 yıl boyunca yüzde 90, sonraki 15 yıl boyunca yüzde 80 enerji üretim verimliliği olarak toplam 25 yıldır. Bu uzun garanti süreleri ürün kalitesinin önemini ortaya koymaktadır. Ürettiğimiz modüllerin piyasadaki modüllerden en büyük farkı üretimdeki otomasyon seviyesinin çok yüksek olması ve bu sayede el değmeden tüm kritik işlemlerin robotlar ile yapılmasıdır.

Ar-Ge hedeflerinizden ve yeni yatırım projelerinizden bahseder misiniz?

SCHMID PEKINTAŞ Enerji olarak amacımız sadece standart, tek tip modül üretmek değil; aynı zamanda sektöre yön veren, yenilikçi, projelere özel çözüm üreten bir firma olmaktır. Bu nedenle, tam otomatik seri üretim hattımıza paralel olarak bir AR&GE hattı kurduk. Bu hatta hücre verimlilik test makinesi ve multi-busbar hücre dizgileme makinesi gibi dünyada sayılı modül üreticisinde bulunan çok özel makinelerin yanı sıra yeni ürün geliştirmelerimizde kullandığımız çeşitli test ekipmanları, stringer ve laminatörler de mevcuttur.

santralAR&GE çalışmalarımızı gerek Türkiye’den gerekse yurtdışından enstitülerle devam ettiriyoruz. Örneğin TÜBİTAK MAM ile birlikte detaylı çalışmalar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Yine bir uluslararası projede Şişecam ile birlikte partner olarak yer aldık. Bunların yanı sıra Avrupa Birliği Horizon 2020 kapsamında hazırlanan proje içerisindeki 7 firmadan biri ve tek Türk firma olarak ülkemizi ve sektörümüzü Avrupa standartlarındaki bir projede temsil ediyoruz.

En büyük amacımız Türkiye’deki fotovoltaik modül üretim sanayinin, dünya güneş enerjisi pazarında rekabetçi olabilmesini sağlayacak düşük maliyetli, yüksek verimli, yenilikçi fotovoltaik modül ve hücre üretim süreçlerini geliştirmektir. Doğal olarak bu neticeleri de yatırımcılarımızın faydasına sunmaktır.

Farklı çatı uygulamalarına yönelik çözümler sunuyorsunuz. Bu aşamada seçim kriterleri nelerdir? Tercih yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Türkiye ve uluslararası pazarlarda yarım yüzyılı aşkın endüstriyel inşaat geçmişimiz ve tecrübemize güneş enerjisi sektöründe dünyanın bir numaralı ekipman üreticisi olan SCHMID’in 150 yılı aşkın teknoloji birikimi ve tecrübesini de ekleyerek SCHMID PEKİNTAŞ Enerji A.Ş’yi kurduk. Bu sayede endüstriyel inşaat alanındaki varlığımızı bir adım öteye götürerek tamamladığımız sanayi yapılarının son aşama olarak çatılarına güneş enerji santralleri kuruyoruz. Sadece en başından sonuna kadar bu şekilde çatı uygulamaları değil, binası veya projelendirmesi daha önceden yapılmış yatırımların GES’lerinin kurulumları ile de ilgileniyoruz.

Geniş çatı alanlarının değerlendirilmesi, kurulum maliyet avantajları ve santralin üreteceği elektriğin öztüketime katkısı düşünüldüğünde özellikle sanayi işletmeleri için çatı kurulumları çok önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu konunun önemi ülkemizde giderek daha fazla ön plana çıkacaktır.Ancak çatı kurulumları deyince çeşitlilik çok fazla; ilk etapta konut ve endüstriyel çözümler olarak ikiye ayırabiliriz. Sonrasında düz veya eğimli çatı mı bakmak gerekir. Son olarak da kaplama özelliklerini (ahşap, betonarme, kiremit, sandwich panel) incelemek gerekiyor.

Projelendirme öncesinde konusunda uzman olan İtalyan mühendisimiz başkanlığındaki deneyimli teknik kadromuz tarafından yapılan ön inceleme ardından gerçekleşen saha ziyareti akabinde yapılan değerlendirmeler neticesinde hangi sistem veya sistemlerin kullanılacağına karar verilmektedir.Bu hizmetleri veren EPC firmalarına da hem ürün hem de teknik destek sağlıyoruz ve bu sayede ana yatırımcının talep ettiği hizmet ne ise ona cevap verebiliyoruz.

Anahtar teslim kurulumun avantajları nelerdir?

Günümüzde güneş enerjisine yatırım yapacak yatırımcılar, santrallerini genelde ucuza mal edebilmek için bazen de daha farklı nedenlerle, satın alma işini kendileri çözerek kurulum işini ayrı ayrı firmalara mekanik ve elektrik işleri olarak yaptırmaktadır. Böyle bir durumda yatırımcının atladığı sonunda ortaya çıkan sistemlerde sorumluluğu kimsenin üstlenmediği ve yatırımcının uzun vadede zarar edeceğidir.

Oysa anahtar teslim kurulumun, aşağıda özetlemeye çalıştığımız aşamalarının tümünün tek bir elden yapılması proje risklerinin minimize edilmesi ve yatırımcının tek bir sorumlu muhatabı olması açısından çok büyük önem teşkil etmektedir.Saha Seçimi

  • Güneş santrali için uygun saha belirlenmesi
  • Güneş’ten elektrik üretimi için sahanın kullanım haklarının kontrol edilmesi

Proje Geliştirme

  • Müşteri’nin ihtiyaçlarının ve hedeflerinin değerlendirilmesi
  • Yerinde saha ziyareti
  • Güneş ışınım seviyesi, saha yer ölçümü ve şebeke bağlantı gerekliliklerinin belirlenmesi

Yapılabilirlik Raporu

  • Kişiye özel yapılabilirlik raporunun teknolojik, yasal, işlevsel ve finansal açılardan hazırlanması

Tasarım & Sistem Mühendisliği

  • En uygun yapının belirlenmesi ve sistem teknolojisi ile bileşenlerinin seçimi
  • Elde edilen tüm verilere göre tasarım yapılması
  • Güneş santralinin inşaat, bağlantı, entegre etme ve işletme izinleri için başvuru dosyasının hazırlanması

Üretim & Malzeme Tedariği

  • Güneş enerji modüllerinin üretimi
  • Sistem bileşenlerinin tedariği

Saha Kurulumu

  • Saha hazırlığı, kazı ve inşai işler
  • Taşıyıcı sistemlerin kurulumu
  • FV panellerin kurulumu ve kablolaması
  • İnverterlerin kurulumu ve kablolaması
  • AC taraf elektrik işleri

Sistemin Devreye Alınması ve Test Edilmesi

Burada yatırımcının dikkat etmesi gereken nokta mühendislik, tedarik ve inşaat işlerini hem teknik hem de finansal açıdan üstlenebilecek bilgi ve tecrübe birikimine sahip bir uzman firma ile çalışılmasıdır. Bu şekilde uzun vadede güneş enerji santrali yatırım hedeflerine ulaşacaktır.

Ülkemizin güneş enerjisi sektöründeki mevcut durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye, coğrafi konumu itibariyle birçok ülkeye göre güneş enerjisi potansiyeli açısından çok iyi durumdadır. Hatta Avrupa ülkeleri içinde kıyaslama yaparsak Akdeniz Güneş Kuşağı’nda yer alması nedeniyle Avrupa’nın en avantajlı ülkelerinden biridir. Güneşlenme süreleri bakımından Avrupa’da en yüksek İspanya ve Portekiz ile aynı değerlere sahiptir.Ülkemizde ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi metrekarede 2640 saattir. Bu potansiyeli verilen tarife garantisi ile birleştirdiğimizde yatırımlar diğer ülkelere kıyasla daha cazip bir hal almaktadır.  güress

Avrupa 2013’de sektördeki liderliğini kaybettikten sonra diğer ülkeler yatırımlar için ilgi çekici olmaya başladı ve Türkiye yükselen bu pazarlar arasında haklı olarak yerini aldı.Ancak Türkiye’nin büyük potansiyeline rağmen fotovoltaik kurulumlar yavaş yavaş 2013’de artış göstermeye başladı. Yasa, yönetmelik ve tebliğlerin düzenlenmesi ile 2014 ve sonrasında daha da hızlanan kurulumlar sayesinde pazar devamlı bir şekilde büyümektedir.

Türkiye’deki Kurulu Fotovoltaik Güç
Dönem Pazar Kümülatif Büyüme %
2012 5 12 71
2013 6 18 50
2014 40 58 320
2015 190 248 427
2016 314 562* 226

* 31 Temmuz 2016 itibariyle

Lisanslı ve lisanssız pazarına ek olarak Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda gerçekleştirmeyi planladığı ve bu doğrultuda çalışmaların yürütüldüğü Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlarının hayata geçirilmesi ile ülkemizdeki güneş enerji sektöründe hızlı bir gelişim yaşanacağı aşikardır.

Son olarak okuyuculara ve sektör temsilcilerine vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Ülkemizin bu sektör için sahip olduğu potansiyel düşünüldüğünde sadece modül üretim tesislerine yatırım yapılmasından ziyade modül üretiminde kullanılan hammaddelerin üretilmesi, aynı şekilde bir santralde gerekli olan tamamlayıcı ürünlere yatırım
yapılarak pazarı genişletmek, dışa bağımlılığı azaltmak ve hatta bir adım öteye giderek enerji depolama sistemleri üzerine AR&GE çalışmalarına devam etmek gerekmektedir. Biz SCHMID PEKİNTAŞ Enerji olarak bu konulara da eğilerek ülkemize ve sektöre bir katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda Avusturya, Almanya ve İtalya gibi ülkelerden teknoloji ve sistem üreticileri ile AR&GE çalışmalarımız devam etmektedir.Diğer taraftan sektör temsilcilerinin ve özellikle yatırımcıların dikkate alması gereken, sadece fiyat odaklı olmadan, güneş enerji santrali yatırımı yaparken uzun vadeli düşünmeleri ve bu çerçevede yanlış arazi seçimlerinden, hatalı mühendislik, planlama ile montajdan kaçınmak olmalıdır. En önemli konulardan bir diğeri de ayrım gözetmeksizin özellikle ithal edilen düşük kaliteli ve kusurlu ürünlerin kullanımına izin vermemektir

.arazi

 

Son olarak belirtmekte fayda olduğunu düşündüğüm bir diğer konu ise güneş enerji sistemlerinin işletme ve bakım servis eksikliğidir. Her ne kadar mükemmel bir sistem kurulmuş olsa dahi işletme ve bakım süreçlerindeki eksiklik ve yetersizlikler nedeniyle 25 -30 yıllık bir ömürde ciddi kayıplar yaşanabilir.

Petrol veya doğalgazımız yok diye hayıflanmadan, kilometrelerce sondaj yapmadan, transit borular döşemeden, ülkemiz büyük güneş kaynağından yararlanmak, önündeki yıllarda hem enerji eksikliğini tamamlamak, hem döviz dengemizi düzeltmek, hem de ithalata olan bağımlılığımızı ortadan kaldırmak adına çok isabetli olacaktır.

Güneşli günlerde, hep birlikte daha iyiye ulaşabilmek ümidi ile.

#PekintaşEnerji #güneşsantralisistemi #fotovoltaiksistem #TEDAŞ #Röportaj