Yenilikçi mühendislik çözümleri

2017 yılında güneş enerjisi santrallerinde yıllık elektrik üretimini %30’a varan oranlarda artıran takip sistemleri sağlayıcısı İspanyol Meca Solar firması ile iş ortaklığı anlaşması yapan Seiso Enerji, başarılı projelerle yılı %40’lık bir büyüme ile kapattı.

Solimpeks’in iştiraki olarak kurulan Seiso Enerji, Türkiye ve komşu ülkelere GES projelerinde ürün tedariki, projelendirme, mühendislik ve EPC hizmetleri sunuyor. 2008 yılından bu yana çok sayıda orta ve büyük ölçekli projeye imza atan firma, kaliteli ürün tedariki ve verimliliği artıran çözümlerle yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Seiso Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Halil İbrahim Dağ ile başarının sırrını konuştuk.

Seiso Enerji ve sunduğu hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?

Yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet göstermek amacıyla 2008 yılında güneş enerjisi sektöründe global bir oyuncu olan Solimpeks’in iştiraki ile kurulduk. Türkiye ve komşu ülkelerde; GES projelerinde ürün tedariki, projelendirme, mühendislik ve anahtar teslim taahhüt hizmetleri sunuyoruz.

Güneşten elektrik ve ısı üretimi projelerinde hem yatırımcının hem de mühendislik firmalarının yanında yer alan profesyonel bir tedarikçiyiz. Uzman kadromuz ile Türkiye’deki birçok orta ve büyük ölçekli solar termal ve fotovoltaik sistem uygulamalarında pay sahibi olarak yurt dışında da farklı projelere imza atıyoruz. Üç nesildir aynı işi yapan bir girişimin ürünüyüz.

Bünyemizdeki uzman mühendis ve teknikerler ile on yıla yakındır Türkiye, Orta Doğu, Afrika ve Türkî Cumhuriyetlerde sektörün en önemli oyuncusu olarak; kamu binaları, sanayi tesisleri, turizm tesisleri, çiftlikler ve konutlar için birçok güneş enerjisi projesini hayata geçiriyoruz.

Miras aldığımız ticari gelenek gereği Japonların 5S olarak özetlediği (Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke) çalışma alanlarının temiz, düzenli ve amaca uygun hale getirilmesini sağlayan bir üretim ve işletme anlayışına sahibiz. Türkiye’nin pazar farklılıklarının farkında %100 Anadolu sermayeli yerli bir oyuncuyuz.

Önemli projelere imza atıyorsunuz. Bu projelerde kullandığınız teknolojiler, tercih ettiğiniz ve bu teknolojilerin tedarikinde işbirliği içinde olduğunuz firmalar ile ürünleri hakkında bilgi verir misiniz?

Seiso Enerji olarak hayata geçirdiğimiz projelerde tercih ettiğimiz ürünler noktasında fazlasıyla hassasız. Panasonic, Solimpeks, Meca Solar, ABB gibi markalarla çalışıyoruz.

Verimlilik bizim için birinci öncelik. Güneş takip sistemleriyle 2017 yılından bu yana güneş enerjisi santrallerinde yıllık elektrik üretimini %30’a varan oranlarda artıran takip sistemleri sağlayıcısı İspanyol Meca Solar firması ile iş ortaklığı anlaşması yaptık. Meca Solar’ın güneş takip sistemleri 960 m²’ye kadar tek bir motorla hareket edebiliyor. Ayrıca 190,08 kWp yatay takip sistemi ile sabit sistemlere kıyasla projelerimizi daha avantajlı hale getiriyor.

Güneş enerjisi ürünleri alanında Japon devi Panasonic’in 2016’dan beri Türkiye’deki tek distribütörü olarak çalışıyoruz. Projelerimizde kullandığımız yüksek verimli Panasonic HIT güneş panelleriyle kısıtlı alanlarda %30’a kadar verim ve kâr elde ediliyor. Panasonic HIT ürünü aynı zamanda daha kısa panel uzunluğu sayesinde dikey tesisata en uygun çözüm olması ve 4 adet gölgeleme bölgesi ile tercih ettiğimiz ürünlerden biri.

Verimlilik kadar öneme sahip bir diğer konu da sürdürülebilir kalite. Türkiye evirici piyasasının tartışmasız lideri ABB, 1000MW’tan fazla GES’te imzası olan ve yaygın servis ağına sahip global bir marka. Tercih ettiğimiz markalar Seiso’nun güneş enerjisi sektöründeki birikiminin de bir özeti aslında.

Sektör 2017 yılını nasıl geçirdi? 2018 yılında sektörü neler beklediğini düşünüyorsunuz?

Güneşten elektrik üretimi sektöründe Türkiye, 2017 yılını rekorla kapatırken Ocak 2018 itibariyle 3700 MW civarına ulaşan kurulu gücü ile önemli bir atılıma imza attı. Bu süreçte aldığımız talepler önceki yıllara göre ciddi anlamda yükseliş gösterdi. Cirosal anlamda 2015 yılına göre %120, 2016’ya göre toplamda %40’lık bir artış kaydettik. 2018 yılında da bu ilerlemenin devam edeceğini öngörüyoruz. Özellikle ihracat pazarları ve güneş takip sistemlerinin Türkiye’deki satışlarında yüksek bir ivme bekliyoruz.

Sektörümüzde 2016 yılı başında ancak 1000 MW seviyesine erişen kurulu güç, 2018 başında 3700 MW seviyesine ulaştı. Bu analizler 2017 yılında yaklaşık 3 milyar USD’lik yatırım yapıldığını göstermektedir. Özellikle EPDK’nın 2018 yılından itibaren dağıtım sistemi kullanım bedellerini yaklaşık 4 katına çıkaracağını açıklamasının ardından, güneş santrali yatırımcıları 2017 yılı içinde tesislerini tamamlayarak devreye alırken, tesislerini devreye alamayan yatırımcılar, MW başına yıllık 35.000 USD civarında bir kayıpla karşı karşıya kaldı. Örneğin, 2017 yılında normal şartlarda 200.000 USD gelir elde edilebilen bir tesisten, 2018’de devreye alınması durumunda elde edilecek gelir 165.000 USD civarına düştü. Bu tür farklar verimli ürünler ve profesyonel uygulamalar sayesinde kolayca tolere edilebilir.

#yenilikçi, #mühendislik, #seiso