Greeneco jeotermal santrali ile Türkiye’nin 2023 vizyonuna destek…

Daha yaşanabilir bir dünya hedefiyle ülkemizin enerji açığını karşılamaya odaklanan Greeneco Enerji, yenilenebilir enerji üretimine başladı.

Greeneco Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Özdağ, “Ülkemizin 2023 yılı planlarına göre, elektriğin en az yüzde 30’unun yenilenebilir kaynaklardan sağlanması hedefleniyor. Greeneco Enerji olarak amacımız; yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları ile sürdürülebilir, ekonomik, temiz, insanlık için faydalı, çevreye saygılı, adı gibi ‘Green-Yeşil’ enerji üretmek ve ülkemizin 2023 hedeflerini gerçekleştirmesine katkıda bulunmak” dedi.

Saray Holding ve Acarsan Holding ortaklığıyla 2012 yılında kurulan Greeneco Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Denizli – Sarayköy – Tekke bölgesinde 2 bin 250 hektar alanda gerçekleştirdiği 110 milyon dolarlık proje yatırımı ile Türkiye’nin artan enerji ihtiyacına çözüm olmayı hedefliyor. Greeneco, tamamladığı santral montajları ve deneme üretimlerinin ardından Mart 2016 itibarıyla resmi jeotermal enerji üretimine başladı.

Türkiye, dünya ülkeleri arasında enerji tüketiminde ön sıralarda geliyor. Ülkemizin 2014 – 2018 dönemine ait 10. Kalkınma Planı ile enerji alanında dışa bağımlılığımızı azaltmaya yönelik alternatif politikalar oluşturulması, büyüme ve cari açık üzerinde olumlu etkiler oluşturulması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretimindeki payının yükseltilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, 2023 yılında ülkemizin elektrik enerjisi ihtiyacının bugüne kıyasla iki kat artarak yaklaşık 500 milyar kWh olacağını tahmin ediliyor. Bu talebi karşılayabilmek için ise, bugün kurulu gücümüzün 2 katına çıkarılması ve 100.000 MW’a ulaştırılması gerekiyor. Bu öngörülerden hareketle 2023 yılına kadar ülkemiz elektrik enerjisi üretimi içindeki yenilenebilir enerji kaynaklarının payının en az %30’a çıkarılması hedefleniyor.

İthal girdiye ihtiyaç duymaksızın, çevreci, yerli ve yenilenebilir kaynaklar ile elektrik üretebilen Greeneco Enerji; yeni üretime başlayan santrali ile Türkiye’nin enerji üretim hedeflerine katkı sunmaya başladı. Santral, ülkemizde yerli türbin üretilmesine olanak sağlayan ve aynı zamanda ilk yerli türbin kullanan jeotermal elektrik santrali olma özelliğine de sahip. Denizli – Sarayköy – Tekke jeotermal projesi ile amaçlarının yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları ile sürdürülebilir, ekonomik, temiz, insanlığa faydalı, çevreye saygılı, adı gibi ‘Green-Yeşil’ enerji üretmek olduğunu vurgulayan Greeneco Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Özdağ, “Sahamızda toplam 60 MWe’lik bir kurulu güce ulaşmayı planlıyoruz. İlk etapta 2 üniteden oluşan 25,6 MWe gücündeki ilk santralimizin kurulumunun ardından üretimi başlattık. Bu santralimizde yıllık 200.000.000 KWh elektrik enerjisi üretilecek. 2. etap yatırımımızla ilgili mühendislik çalışmalarımız da hızla devam ediyor. 2. etap yatırımımızın 2019 yılında tamamlanması ile 240 Milyon Dolarlık bir yatırım değerine ulaşarak, 60 MWe kurulu güç ile yıllık 540.000.000 KWh üretim kapasitesine ulaşmayı planlıyoruz. Yatırımlarımız Türkiye genelinde sanayicilerin de dikkatini çekiyor. Bu başarılarımızdan dolayı Denizli Ekonomisinin Aktörleri Ödülleri’nde “Yılın En Büyük Yeni Yatırımı” ödülüne layık görüldük.”

“Projemiz ile ayrıca, yıllık yaklaşık 125 milyon m2 doğalgaz ithalatının önüne geçilmesini ve ülkemiz doğalgaz ithalatının 45 Milyon Dolar düşürülerek cari açığımızın azaltılmasına olumlu katkı sağlamayı hedefliyoruz. Greeneco Enerji olarak projemiz, fosil yakıt kullanımını azaltacak ve cari açığın kapanmasına katkı verecek önemli projelerden biri” dedi.

Greeneco jeotermal santrali projesinin ana danışmanlıklarını; Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, GeologicaI Inc. California USA ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü gerçekleştiriyor.

#Greenecojeotermalsantrali #Türkiyenin2023vizyonu #DenizliEkonomisininAktörleriÖdülleri #jeotermalenerjiüretimi