DCIM100MEDIADJI_0016.JPG

Türkiye’nin en büyük BIPV projesi açıldı

Türkiye’nin ilk güneş enerjili otogarı olmasının yanı sıra Türkiye’nin en büyük binaya entegre güneş enerjisi (BIPV) sistemine sahip olan Muğla Menteşe Otogarı açıldı. Projede kullanılan özel niteliklere sahip güneş panelleri Ankara Solar tarafından üretildi.

Artan enerji ihtiyacı ile birlikte azalan enerji kaynaklarına alternatif olarak ortaya çıkan yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade etmek, temiz bir geleceğin de garantisi. Bu anlayış içerisinde, Türkiye’nin en büyük projelerinden birine imza atıldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve uygulanan bu projenin altında, Türkiye’nin yerli enerjisi, Ankara Solar imzası yer alıyor. Ülkemizin en büyük binaya entegre güneş enerjisi projesi, Muğla Menteşe Otogarı Projesi ile hayata geçirildi. Pek çok açıdan bir ilk ve tek olan proje, yeni nesil yenilenebilir enerji uygulamaları için de örnek teşkil ediyor.

Muğla’nın şehir içi ve şehirlerarası trafiğinin azaltılması amacı ile yaklaşık 11 milyon Türk Lirası maliyetle inşası tamamlanan otogar, bir dev proje olarak lanse edildi. Farklı mimari yapısı ile birlikte, binaya entegre güneş enerjisi sistemi ile örnek bir uygulama olarak 2019 yılının Şubat ayında açıldı. 19 bin 550 metrekarelik arsa üzerinde 4670 metrekare işletme alanı bulunan otogarda, 13 otobüs peronu, 13 mini-midibüs peronu, 80 araç, motosiklet, bisiklet park yerleri, kafeteryalar, bilet satış birimleri, büfeler, açık, kapalı bekleme alanları, kültürel aktivite alanları yer alıyor. Otogarın çatısı ise 3 bin 8 yüz kırk metrekare alana sahip.

Türkiye’nin ilk güneş enerjili otogar projesi!

BIPV özellikle yeterli alana sahip kurum, kuruluş ve benzeri tesisler için kendi enerjilerini çevre dostu bir şekilde üretmenin yollarından biridir. Kompleks binaların elektrik ihtiyacını, sahip olunan alana göre tamamen ya da tamamına yakın bir şekilde karşılamanın en mantıklı yoludur. Binaya entegre sistemlerde özellikle geniş çatı alanlarına monte edilen solar paneller vasıtası ile bir santral oluşturulabilmektedir. Yeterli alan üzerine yapılan doğru uygulama ile uzun yıllar güneş enerjisinden istifade edebilmek mümkün. Bu alanda, yaptığı çalışmalar ile kendini kanıtlamış olan Ankara Solar tarafından yapılan örnek çalışmalarını inceleyerek fikir sahibi olabilmeniz mümkün.

Enerjinin %80’ini karşılamak üzere çatıya 1760 solar panel yerleştirildi

Türkiye’nin ilk otogar güneş enerjisi projesi, Muğla Menteşe Otogar Projesi bünyesinde gerçekleştirildi. Kullanılan solar paneller, uygulanan teknik ve oluşan kapasite ile geleceğe armağan edilmiş farklı bir uygulama gerçekleştirildi. Otogarın 3840 metrekarelik çatısı ise üzerine yerleştirilen 1760 solar panel sayesinde, otogar ve otogara ait tüm hizmet alanlarının elektrik ihtiyacının %80’i karşılanabilecek.

Ankara Solar’dan projeye özel niteliklerde yarı şeffaf paneller

290,40 kWp elektrik üretme kapasitesine sahip bin yedi yüz altmış yarı şeffaf solar panel, Ankara Solar tarafından, projede istenilen ölçü ve niteliklerde, özel olarak imal edildi. 165W Monokristal solar panel kullanılan projede, yarı şeffaf tercih ile iç aydınlatmada da ayrıca tasarruf edilmesi sağlandı. Bina çatısının mimari yapısı, estetik ve peyzaj dikkate alınarak özel olarak hazırlanan paneller, bina çatısına titizlikle yerleştirildi. Böylelikle Türkiye’nin en büyük binaya entegre güneş enerjisi (BIPV) projesi de hayat bulmuş oldu.

Türkiye’nin ilk BIPV projesinde de Ankara Solar tercih edildi

Türkiye’deki ilk binaya entegre güneş enerjisi (BIPV) 2017 yılında Edirne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binası projesinde kullanılmıştı. Bu projede kullanılan solar paneller yine Ankara Solar firması tarafından üretilmişti.

Fosil yakıtların, yer altı kaynaklarının ve diğer hammaddeye dayılı enerji kaynaklarının giderek tükendiği göz önüne alındığında, olası enerji krizlerinden kamusal hizmet veren bir alanın etkilenmemesi için ciddi bir önlem alınmış oldu. Türkiye’nin ilklere sahip örnek projesinde Ankara Solar tarafından yapılan uygulama sayesinde, Muğla Menteşe Otogarı’nın çatısında yaklaşık 320 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak ölçüde elektrik üretilecek. Kendi çatısından üretilen elektrik, Muğla Menteşe Otogarı’nın enerji ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayacak. Ankara Solar tarafından özel olarak üretilen yarı şeffaf solar paneller sayesinde gün ışığının alınabildiği vakitlerde ayrıca iç aydınlatmadan da tasarruf edilecek. Çatı üzerine monte edilen paneller aynı zamanda 96 metre boyunda, 40 metre eninde olan 3840 metrekarelik çatı için yapı malzemesi görevi de gördüğünden, çatı kaplaması için kullanılması gereken yapı malzemelerinden de tasarruf sağlandı. Tamamen yerli üretim olan 165 W gücündeki 1760 panelin toplam elektrik üretim kapasitesi 290,40 kWp olarak ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak. Ayrıca çevre dostu elektrik üretimi ile karbon salınımın azaltılmasına da destek verilerek, çevreci uygulamalar alanına ders niteliğinde bir örnek kazandırıldı.

Paneller yerli ve milli kaynaklar kullanılarak hazırlandı

Bir otogara uygulanan ilk güneş enerjisi projesi olması hasebi ile bu proje, sonraki büyük projeler için somut, gözlemlenebilir bir örnek olmuştur. Projede elde edilen başarı sayesinde, kamu kurumları, ticari kuruluşlar, üniversite, vakıf, dernek gibi büyük alanlara sahip kompleks binalar inşa edeceklerin, yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade etmeye yönelimleri artacaktır. Ankara Solar tarafından yerli ve milli kaynaklar kullanılarak özel olarak hazırlanan solar paneller sayesinde, yenilenebilir enerji sektöründe kolaylıkla söz sahibi olabileceğimiz de bu şekilde ortaya konmuş oldu. Yerli yatırımların desteklenmesi halinde, tüm dünyada etkin bir şekilde yeni enerji düzeninde yerimizi şimdiden alabileceğimize dair bir mutabakat için gerekli zemin oluşmuştur. Ar-Ge çalışmaları ve inovasyon ile daha büyük projelerin yapılabilirliğinin önündeki fikri engeller de bu sayede ortadan kaldırıldı. Günümüzde ortaya konulan akılcı eserler ile geleceğe yapılan yatırımların verimliliği ve gerekliliği, önümüzdeki zamanlarda daha iyi anlaşılacaktır.