Güneş Kolektörlerinde yalıtım verimlilik sağlıyor

Doğru yalıtım malzemelerini seçerek kolektörün verimini artırmak mümkün…

Türkiye coğrafi konumu itibarıyla güneş kuşağı içerisinde yer alan ve güneş enerjisi kullanımının yaygın olduğu bir ülke… Güneş enerjisi sektörü geçmiş yıllarla kıyaslandığında gelişimini hızla sürdürüyor ve buna bağlı olarak da kolektör kullanımı her sene artıyor.  Ülkemiz, güneş enerjisinden sıcak su elde edilmesinde dünyada dördüncü, Avrupa’da ise ikinci sırada bulunuyor.  Güneş enerjisinde önemli yere sahip kolektörlerin verimini artırmak için doğru yalıtım malzemeleri seçilerek “yalıtım” yaptırılması gerekiyor.

 

Güneş enerjisine yapılan her yatırım, karbon salımının azalmasına yardımcı oluyor ve düşük karbon ekonomisine katkı sağlıyor. Alışılagelmiş enerji kaynakları tasarrufu adına da büyük önem arz eden güneş enerjisinin kullanım alanları arasında; tarımsal ürünlerin kurutulması, seraların ve konutların ısıtılması, sıcak su elde edilmesi, sanayide buhar elde edilmesi ve binaların soğutulması uygulamaları yer almaktadır. Türkiye’de yaklaşık 16 milyon m²‘lik uygulanmış güneş kolektörleri şu anda çatılarda enerji topluyor ve sıcak su elde ediyor.

Güneş kolektörlerinden azami verimlilik alınmasında, İzocam’ın Solar 35 C ve Solar 35 T Kolektör Şiltesi ve Kolektör Levhası SPF sertifikalı ürünleri etkili çözümler sunuyor. Solar 35C – 35C Black, kaplamasız ve özel olarak renklendirilerek iki farklı tipte imal edilen, 0,035 W/mK düşük ısı iletkenliğine sahip camyünü şilte olup güneş kolektörlerinde ısı yalıtımı amacıyla kullanılıyor. Solar 35T – 40T ise yine kaplamasız imal edilen taşyünü levhalardır ve bu ürünler de ısı yalıtımı sağlamaktadır. Solar 35C – 35C Black ve Solar 35T – 40T ürünleri, kullanım esnasında panel camının iç yüzeyinde buğulanma yapmaması ve geçirgenliğinin her zaman yüksek kalmasını sağlaması ile SPF sertifikasını almaya hak kazanmış ürünlerdir.

 

Kolektör Levhası güneş kolektörlerinde ısı yalıtımı amacıyla özel ebatlarda siyah renkte imal edilen camyünü levhadır. Kolektör Şiltesi ise güneş kolektörleri ve depolarının ısı yalıtımı için özel ebatlarda siyah renkte imal edilen camyünü şiltedir.

Güneş kolektörlerinin ısı yalıtım uygulamalarında solar şilteler kullanılıyor. Kasa yüksekliğinin izin vermesi durumunda soğurucu yüzey ile alt yüzey yalıtımı arasında 10 – 20 mm boşluk bırakılarak ürün yerleştirilir. Kolektörlerin havalandırılması için, yağmur sularının giremeyeceği yerlere 2-3 mm’lik delikler açılmalıdır. Aksi halde, bulunabilecek su buharı geceleri camlarda yoğuşarak ve metal yüzeye damlayıp korozyona neden olarak kolektörün verimsiz çalışmasına neden olabilir. SPF sertifikalı Solar 35C ve Solar 35C Black veya Solar 35T – 40T ürünleri kullanıldığında, kolektör cam iç yüzeyinde buğulanmaya sebebiyet vermezler.

Ayrıca Kolektör Şiltesi kullanımında, sıcak su deposu yüzeylerinden taşınım ve ışınım yoluyla meydana gelen ısı kayıplarına karşı yapılan uygulamalarda mesafe tutucularda ısı köprülerine karşı konstrüktif önlemler alınmalı, çift cidar arasına yerleştirilen şiltenin kalınlığını yitirmemesine özen gösterilmelidir.

 

Kentsel Dönüşüm güneş enerjisi için de fırsat…

Onuncu Kalkınma Planında birincil enerji üretiminde %27 olan yerli kaynak payının 2018 itibariyle %35’e çıkarılması planlanmaktadır. Yenilenebilir Enerji Eylem Planında da 2023 yılı itibarı ile ülkemizde ısıtma ve soğutmada enerji ihtiyacının en az % 15’inin yenilenebilir enerjiden karşılanma hedefi yer almaktadır. 2015 yılında ülkemizin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekreteryası’na sunduğu Ulusal Katkı Niyet Beyanı (INDC) hedeflerine erişimde de güneş enerjisi sistemleri önemli rol oynayacaktır. Ülkemizin ihtiyaçları ve yenilenebilir enerji potansiyeli düşünüldüğünde, hedefli çalışmalarla bu başarımın daha da yüksek seviyelerde sağlanabileceği kolaylıkla belirtilebilir. Kentsel dönüşüm bu konuda önemli bir fırsattır. Mevcut yönetmelik dışında çok daha ileriyi öngörerek ve güneşten yararlanarak kentsel planlamalar yapılır ve enerji etkin, çoklu konfor temelli bina tasarımları uygulamalarda yer alırsa, güneş enerjisi teknolojileri ile birlikte çok daha tasarruflu yapılar elde edilebilir.

#Güneşkolektörleri #güneşenerjisi #INDC #yerlikaynak #SPFsertifikası #İzocamsolar