Güven veren enerji: Aksaray Enerji

Kurulumuna başladığı lisanslı ve lisanssız GES projelerine devam ederek, kadrolarının bu konuda bilgi ve tecrübesini arttırmayı ve daha büyük ölçekli projeleri Türkiye’ye en uygun maliyetle en iyi şekilde kazandırmayı hedefleyen Aksaray Enerji, orta ve uzun vadede gerek yurtiçi gerekse yurtdışı GES kurulumlarına imza atmayı hedefliyor.

Aksaray Enerji, ülke genelinde gelişmekte olan güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda tecrübeli mühendis, ekip ve çalışanıyla; tedarik, kurulum, devreye alma, bakım ve mobil izleme faaliyetleriyle devamlılığını sürdürmekte. Güneş Enerji Sistemleri (GES) için gerekli uygulamaların tamamı; arazi ve çatı uygulamaları, OFF-GRİD, ON-GRİD sistemler olarak Aksaray Enerji, tarafından uygulanmakta. Özellikle GES yatırımlarında: fizibilite, projelendirme, inşaat ve işletme yine Aksaray Enerji, bünyesinde yer alan teknik ekip tarafından gerçekleştirilmekte ve teslimleri gerekçelerine, kanuni boyutuna göre yapılmaktadır. Firmamız A’dan Z’ye Güneş Enerjisi Sistemleri için ürün tedariği yapabilmekte ayrıca proje başlığı adı altında GES projeleri için çalışmalar yapmaktadır diyen Aksaray Enerji Ltd. Şti. Kurucu Ortakları Ömer Ekinci ve Mehmet Ali Sevinç’ten Aksaray Enerji’nin çalışmaları hakkında bilgi aldık.

Aksaray Enerji’nin yenilenebilir ve temiz enerji çözümlerinden bahseder misiniz? Yaptığınız çalışmalar ve pazara sunduğunuz çözümler nelerdir?
“2012 yılından itibaren Aksaray Enerji kendi içerisinde güneş enerjisi ile ilgilenmeye başladı. Diğer faaliyet alanlarımız yanında bir bölüm olarak başlatılan Güneş Enerjisi Sistemleri gün geçtikçe talebi artan bir konu halinde firmada yer etti. Fakat zamanla ana faaliyet alanlarımız arasında yer almaya ve güneşten daha da ilham alınmaya devam edildi. 2012 sonlarına doğru küçük çaplı devam eden projelerimiz 2013 yılında giderek sayıları artan dev projeler olmaya başladı. 2014 yılında alınan ihalelerle birlikte anahtar teslimi Güneş Enerji Sistemleri çözümlerini doğayla buluşturmaya ve milletimize yararlı olmaya devam etmekteyiz. Aksaray Enerji, ülke genelinde gelişmekte olan güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda tecrübeli mühendis, ekip ve çalışanıyla; tedarik, kurulum, devreye alma, bakım ve mobil izleme faaliyetleriyle devamlılığını sürdürmektedir. Güneş Enerji Sistemleri(GES) için gerekli uygulamaların tamamı; arazi ve çatı uygulamaları, OFF-GRİD, ON-GRİD sistemler olarak şirketimiz tarafından uygulanmaktadır. Özellikle GES yatırımlarında: fizibilite, projelendirme, inşaat ve işletme bünyemizde yer alan teknik ekip tarafından gerçekleştirilmekte ve teslimleri gerekçelerine, kanuni boyutuna göre yapılmaktadır. Firmamız A’dan Z’ye Güneş Enerjisi Sistemleri için ürün tedariği yapabilmekte ayrıca proje başlığı adı altında GES projeleri için çalışmalar yapmaktadır. Ürün tedariği kapsamında PV paneller, on-grid inverterler, modifiye ve tam sinüs inverter (dahili şebeke destekli charger) çeşitleri, Aküsüz sulama sistemleri, PWM ve MPPT solar charger controller ürünleri, kablolar, konnektörler, aküler, konstrüksiyon ekipmanlarını temin edebilecek kapasitededir. Enerji maliyetlerini, tüketicinin ihtiyaçlarına uygun doğru ürün satın alınmasını sağlayarak, doğru bir takım fiziki düzenlemeler yaparak ve en önemlisi tüketiciyi enerji verimliliği konusunda bilinçlendirerek düşürebileceğimize inanıyoruz.”

2014 Aksaray Enerji açısından nasıl geçti. 2015 yılı için çalışmalarınız ne yönde olacak?
“2014 yılı güneş enerjisi sistemleri açısından maalesef kayıp yıldır. Gelişmiş ekonomilerde gördüğümüz proje işlerinin ya teşvikler ya da elektrik fiyatları ile sistem fiyatlarının eşitlendiği zamanlarda atağa geçtiğidir. Türkiye’de maalesef teşviklerin çok düşük olması proje çalışmalarını elektrik fiyatlarının artışına ve sistem fiyatlarının düşüşüne bağlı kalmaya mahkûm etmiştir. Bugün itibarıyla halen şebekeye bağlantı konusunda pratikte yaşanan sıkıntılar bulunmaktadır. Biz bu sıkıntıların güneş enerjisi kullanımının artmasıyla kısa sürede ortadan kaybolacağını düşünüyoruz. Son bir senedir herkesin ortak bir çaba içerisinde olduğunu görüyorum. Ben inanıyorum ki 2015 yılı Türkiye’de güneş yılıdır. 2015 yılında 1 Mw altı şebekeye bağlı uygulama sayısında ciddi bir artış bekliyoruz. 2014 yılı bizim için bir hazırlık ve yapılanma dönemi oldu. 2014 yılının 6. ayından itibaren geçmişten gelen bilgi birikimimiz ve deneyimlerimiz oluşturduğumuz Yenilenebilir Enerji portfölyosu ile 2015 yılına hızlı ve güçlü bir giriş yaptık. Yenilenebilir Enerji pazarında güçlü stok ve hızlı çözümlerimiz ile piyasada 1 yıl bile olmadan yeniliklerimiz ile hatırı sayılır ve hedeflerimizin üzerinde bir yer edindik. Proje bazında yalnızca yurt içi projelerle kendimizden söz ettirdik, fakat yurt dışında da sunmayı düşündüğümüz çözümler ile adımızdan söz ettirmeyi bu sene içinde hedeflemekteyiz. Özel off-grid uygulamalar, sulama sistemleri ve GES yatırımları ile proje kanalımızda önemli işlere imza attık.”

Kısa ve uzun vadedeki hedef ve projelerinizden bahseder misiniz?
“Aksaray Enerji, kısa vadede kurulumuna başladığı lisanslı ve lisanssız GES projelerine devam ederek, kadrolarının bu konuda bilgi ve tecrübesini arttırmayı ve daha büyük ölçekli projeleri Türkiye’ye en uygun maliyetle en iyi şekilde kazandırmayı hedeflemektedir. Orta ve uzun vadede ise gerek yurtiçi gerekse yurtdışı GES kurulumlarına imza atmayı hedeflemektedir. Bu sistemleri çatılarımızda, endüstriyel kurulumlarda yaygınlaştırmak hedefimizdir.”

“2015 TÜRKİYE’NİN GÜNEŞ TARLALARI KURULUMLARINDA DA İVME KAZANACAĞI BİR YIL OLACAK”

Türkiye’de ve dünyada güneş enerjisi sektörü nasıl şekilleniyor? Türkiye yenilenebilir enerji yatırımlarında yol aldı mı? Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının bugünkü halini nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Türkiye güneş enerjisi sektöründe henüz daha yolun başında yer almaktadır. Güneş Enerjisi santralleri, yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde ilk sıraya gelmek için zamana ihtiyacı vardır ve gerekli zaman geldiğinde çok büyük projeler artık Türkiye’de yer edecektir. Ancak atılan adımlarla ve sağlanan destekler ile beraber 2015 senesi itibarıyla hızlı bir gelişim göstermektedir. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde enerji yatırımı konusunda daha büyük projeler gerçekleşecektir. Avrupa pazarında zaten yıllardır bu konuda yatırımlarda öncülük ediyor, ancak daha az gelişmiş pazarlar bu tarz yatırımları daha yeni gündemlerine alıyorlar. Özellikle Afrika kıtasında yenilenebilir enerji kaynakları üzerine ciddi yatırımlar gündeme gelmeye başladı. Bizde bu yönde çalışmalarımızı ve girişimlerimize hız kazandırmaya gayret ediyoruz. 2015 Türkiye’nin güneş tarlaları kurulumlarında da ivme kazanacağı bir yıl olacak. Rüzgâr enerjisi, hidroelektrik santrallerin yanı sıra yatırımlar, geleceği büyük potansiyele sahip güneş enerjisi yatırımlarına yönelecektir.”

Güneş enerjisi sistemleri teknolojisi hangi aşamaya ulaştı? Bu sistemler kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlıyor? Yeni teknolojiler ve sektörün geleceği hakkındaki görüşleriniz neler?
“Yenilenebilir Enerji Kaynakları temiz ve sağlıklı bir çevre için ülkemizin geleceğidir. Günümüzde gelişimi hızla devam eden elektrikli araçlar bunun en yakın örneğidir. Doğal kaynaklar hızla tükenmeye devam ederken, bu yenilikler ve gelişimler çerçevesinde uyum sağlayan firmalar ayakta kalmayı başarabilecektir. Avantajları çok olan bu enerji kaynağını işletmelere en verimli şekilde sunmak için özel proje çalışmaları yapmaya başladı. Bu sayede tam ihtiyacı belirlenen işletmenin özel sistem çözümleri sayesinde en ekonomik ve verimli şekilde güneş enerjisinden faydalanması sağlanıyor. Bir sonraki süreçte daha yüksek verimler ve daha düşük üretim maliyetleri olan paneller devreye girecektir. İlk yatırım maliyetlerinin gelişen teknolojiler ile düşmesi öngörülmektedir. Günümüzde durmaksızın ilerleyen teknoloji ile sektörümüzde yaşanan gelişmelere paralel ilerlemektedir. Daha küçük ebatlarla ve ağırlıklarda oluşturulan daha güçlü inverterler günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Özellikle on-grid sistemlerde bu yarış daha kızışmış bir halde. Bu teknoloji yarışı sonucunda kullanıcılar daha kaliteli ve kompakt ürünlere daha uygun fiyatlar ile kavuşmaktadır. Bu sayede önümüzdeki dönemlerde enerji uygulamaları daha küçük alanlarda daha uygun bütçeler ile uygulanabilir hale gelecektir. Artan çevre kirliği ve küresel ısınmayla birlikte Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim artıyor. Güneş, Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde; sonsuz, tükenmeyen, bedava, enerji ihtiyacı duyulan her yerde kullanılabilen, enerji de dışa bağımlılığı azaltan, karbon monoksit, kükürt, duman, gaz ve radyasyon gibi çevreyi kirleten faktörler olmadığından en temiz ve çevreye zararsız, işletme ve bakım maliyetleri az bir enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi yaygın kullanım alanlarının arttırılması ile birçok alanda tüketiciye ve yatırımcıya enerji tasarrufu ve kazanç imkânı oluşturacaktır. Termal uygulamaların yaygınlaştırılması ile enerji tasarrufu sağladığımız sistemlerin geliştirildiği uygulamalar artacaktır. Aynı şekilde yılsonunda netlik kazanan yeni yasalar ile şebeke bağlantılı fotovoltaik sistemlerin önünün açılması, bu yıl itibari ile hızla gelişen bir yatırım ivmesi kazandırmıştır. Şu anda ölçümleri yapılan santrallerin kurulumlarının yapılması, bir yandan ev ve endüstri tesislerinin çatılarına yapılan uygulamalar ile kendi elektriğimizi üretecek, enerjide dışa bağımlılığı azaltacak çözümleri yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş ile sağlıyor olacağız.”

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkemizdeki kullanımının artırılması için neler yapılmalı?
“Türkiye’de her sektörde olduğu gibi, güneş enerji sistemlerinde de yatırımcıların beklentisi başta bürokrasinin ve geleceğe dönük belirsizliklerin minimuma indirilmiş olmasıdır. Bu gerçekleştiği takdirde bizim de yatırımcılarla yaptığımız görüşmelerden gözlemlediğimiz kadarıyla sektöre yatırım yapmak isteyen bir hayli girişimci mevcut. Özellikle de eğer yatırımcının kendi elektrik tüketimi söz konusu ise sistem çok daha feasible hale gelmektedir. Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yaygın kullanılması için çalışmalar hız kazanmış durumda. Özellikle küçük güçteki uygulamalar için değişen yönetmelikler ile beraber 30kW ve altı sistemlerin onaylarının elektrik dağıtım şirketlerine devredilmesi ev tipi uygulamalar yaygın bir hale gelecektir. Lisanssız üretim sınırının 1MW’a çıkarılması santral yatırımcıları için büyük avantaj sağlamaktadır. GES Proje onay süreçlerinin hızlandırılması, devlet kısmında mevzuatların düzenlenmesi ve kredilendirme ile ilgili banka süreçlerinin bir yapıya oturtulması süreci hızlandıracaktır. Sektörün uzun zamandır beklediği yenilenebilir enerji kaynakları yasası ile devlet yenilenebilir enerji kaynaklarını desteklemeye yönelik garantili alım mekanizması açıkladı.”

8. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nı nasıl değerlendiriyorsunuz? Solarex İstanbul 2015’te yapacağınız çalışmalardan bahseder misiniz?
“Bu yıl fuarın oldukça verimli ve yoğun geçeceğini düşünüyoruz. İnsanların dikkatinin yavaşta olsa her geçen yıl daha fazla bir şekilde güneş enerjisi üzerine yönelmeye başladığını görüyoruz. Fuarı ziyaret içine geleceklerin çoğunluğu sadece bilgi almak amacıyla değil aynı zamanda bir tane de bireysel/kurumsal projelerini hayata geçirmek istedikleri için fuarda olacaklarını düşünüyoruz. 8. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl yeni çıkan yasa ve teşviklerin etkisi ile şebeke bağlantılı sistemlerin konuşulduğu bir fuar olacak. Tüketiciden uygulamacıya pek çok farklı hedef kitlenin katılımı ile birlikte, fuar kapsamında bir araya gelen firmalar etkili temaslar kurabilecekler. Yeni gelişmeler konusunda firma standlarında ve düzenlenecek panellerde tüketicinin öncelikle bilinçlendirildiği bir etkinlik olacaktır. Fotovoltaik sistemlerde şebeke bağlantısı uygulamasının çatı üstü, evsel ve endüstriyel kurulumları ile ilgili özellikle bilgilendirmeler yapılacaktır. Aksaray Enerji olarak bu yıl bizlerde fuarda katılımcı firma olarak yerimizi aldık. 11. Salon’ da E-07 Nolu standımızda da tüm sektör temsilcilerini ağırlamaktan büyük keyif duyarız.”

#AksarayEnerji, #GES, #OFFGRID,#ON-GRID, #ÖmerEkinci, #MehmetAliSevinç’ten