Optimum Tracker sektöre yeni bir soluk getirecek

 

Optimum Tracker Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Türkiye İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Thierry Bodiot ve Türkiye Ülke Müdürü Engin Gülsen ile Türkiye’deki güneş enerjisi sektörünün durumunu, Tracker sisteminin detaylarını ve firmanın yakın zamanda piyasaya sunacağı yeni ürünü konuştuk.

Esasen Fransa kökenli kurulan firma, Türkiye’de çok yeni bir ofis açmakla birlikte Solarex İstanbul standında ziyaretçilerini yeni bir teknolojiyle buluşturdu.

 

Sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?

Thierry Bodiot: Optimum Tracker firması Fransız kökenli ancak küresel güneş enerjisi piyasasında oyuncu olan bir firma. Kuzey Amerika, Latin Amerika ve çok yeni olarak da Türkiye’de bir ofis açtık. Biz şirket olarak çalışma mantığı ayçiçeğine benzeyen, diğer bir deyişle güneşi takip eden sistemler üretip bunların montajını yapıyoruz.

 

Engin Gülsen: Optimum Tracker firması yaklaşık 7 yıl önce kuruldu, kurulduğu günden bu yana güneşi takip etmek üzerine yoğunlaştı ve ürünlerini buna göre geliştirdi. Sürekli olarak Ar-Ge çalışmaları devam ediyor. Optimum Tracker küresel patentleri mevcut olan bir şirket. Güneş enerjisinden elektrik üretimi bağlamında Türkiye’deki fotovoltaik endüstrisini çok ümit vaat eden bir pazar olarak gördüğümüz için ve sahip olduğu kritik lokasyonu nedeniyle Türkiye’de yeni bir ofis açtık.

 

Türkiye’deki solar sektörün durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Thierry Bodiot: Türkiye’de güneş enerjisi pazarı özellikle son iki yıldır oldukça aktif ve geçtiğimiz sene yaklaşık 250MW gibi bir güneş enerjisi kurulumu gerçekleşti. Bunun önümüzdeki sene ikiye katlanacağını ve bir sonraki yılda 1GW’ı geçerek, takip eden yıllarda, kurulu güç anlamında Avrupa’da ilk 2-3’e gelecek bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. Küresel oyuncu olarak da Türkiye pazarına baktığımızda özellikle sürdürülebilirlik anlamında ciddi adımlar atıldığını ve güçlü bir gelişim sürecinden geçtiğini görüyoruz. Biz de elimizden geldiğince erken ve bizce doğru bir zamanlamayla, güneşi takip eden sistemlerin teknolojilerini piyasaya sunarak bu pazardan ciddi bir pay almak istiyoruz.

 

Güneş enerjisi çok hızlı gelişen bir sektör buna baktığımızda yenilikleri ne ölçüde takip ediyorsunuz?

Thierry Bodiot: Optimum Tracker aslında teknolojiyi takip eden değil, teknolojiyi üreten firmalar arasında yer alıyor. Dolayısıyla bu anlamda her gün yeni bir Ar-Ge çalışması devam ediyor ve neredeyse her ay yeni bir patentimiz onaylanıyor.

 

Türkiye’nin ağırlıklı olarak enerjiyi ithal ettiğini biliyoruz. Burada da gerek fosil yakıtlar gerek doğalgazdan elektrik üretiliyor ve şu andaki maliyetler GW/saat başına yaklaşık 8 Euro cent civarında. Güneş enerjisiyle elektrik ürettiğinizde de bu maliyet yaklaşık 12 Euro cent gibi görünüyor ama özellikle bizim sunduğumuz takip sistemini güneş enerjisi sistemlerine adapte ettiğimizde bu maliyetlerin çok daha aşağılara düşeceğini ve 5 Euro centlerde olan fosil yakıt maliyetlerinin yakalanabileceğini biliyoruz. Diğer taraftan, hem ülke için, hem de gezegenimizi korumak anlamında çevre dostu çözümler sunuyoruz. Hepsinden önemlisi Türkiye’nin de elektrik enerjisini dışardan ithal eden değil, gerekli kaynaklara sahip olduğu için, kendi kendine yetebilen ve hatta ihraç edebilen bir ülke olabileceğini düşünüyoruz.

 

2016 yılında ekonomik süreçler güneş enerjisi sektörüne nasıl yansıyor?

Thierry Bodiot: Ekonomik anlamdaki gelişmelerin ve Türkiye’nin jeopolitik konumunun aslında Türkiye’deki güneş enerjisi pazarını daha hızlandıracağını düşünüyor, hızlanması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü, enerji ithal etmektense, enerji anlamında bağımsızlığını kazanıp kendi kendine yetebilen bir ülke konumuna geçmek aslında jeopolitik anlamda Türkiye’nin bir zorunluluğudur. Çünkü Türkiye, Avrupa’daki en yüksek güneş ışıma potansiyeline sahip. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde Türkiye’deki güneş enerjisi pazarının çok hızlı gelişeceğine inanıyoruz. Diğer taraftan, jeopolitik olarak çok yakında patlama yapması beklenen Kuzey Afrika, Ortadoğu gibi çevre ülkelerde de Türkiye üzerinden gerek satış, gerek üretim kaynağının sağlanabileceğini ve bu ülke için istihdam sağlayabileceğini düşündüğümüz için Türkiye’de ofis açmış bulunuyoruz.

 

Solarex İstanbul 2016 fuarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Beklentilerinizi karşıladı mı?

Thierry Bodiot: İlk gün olmasına rağmen, özellikle bizim standımıza oldukça yoğun bir ilgi oldu. Bunun sebebini daha önce hiçbir “güneş takip sistemi” ile alakalı üretim yapan bir firmanın Türkiye’de faaliyete başlamaması olarak değerlendiriyoruz. Çünkü pazarda gerek finansman sağlayıcılar, gerek proje geliştiriciler, gerekse yatırımcılar tarafından aslında bir bilgi kirliliği olduğunu fark ettik. İnsanların gerçek bilgiye ulaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Tüm bunları dikkate aldığımızda da doğru zamanda, doğru yerde, doğru ekiple olduğumuzu görüyoruz. Şu ana kadar her şey çok iyi gidiyor.

 

Bundan 10 yıl sonrası için öngörüleriniz nelerdir? Tamamıyla güneş enerjisinin kullanıldığı bir sisteme geçebilir miyiz?

Thierry Bodiot: Dünya genelinde güneş enerjisinin kısa bir süre içerisinde ana enerji kaynağı olacağına inanıyorum. Çünkü sadece iki üç saatliğine, güneşten gelen enerjinin tamamını yakalayabilsek bütün dünyanın bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayabiliriz. Böyle büyük bir potansiyelden bahsediyoruz. Dolayısıyla gidilecek yol belli. Güneş enerjisinin kesinlikle ana enerji kaynaklarından biri haline geleceğini, diğer taraftan da fosil yakıtların maliyetlerinin artacağını, güneş enerjisinin ise yeni teknolojilerle ve yeni inovasyonlarla maliyetinin sürekli düşeceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda güneş enerjisi küresel pazarlarda güçlenecek.

 

Türkiye marketi için bir sürpriziniz var mı?

Thierry Bodiot: Çok yakın zamanda yapay zekâ donanımlı bir ürünümüzü lanse ediyor olacağız. Bu ürün aslında bizim güneşi takip eden sistemimizin ana parçası haline gelecek. Ürünün en büyük artısı 1200 ışığı tespit edebiliyor olması. Özellikle bulutlu ve nemli havalarda, havada toz olduğunda aslında güneş ışınları güneşin olduğu pozisyondan değil farklı bir açıdan geliyor olacak ve bizim sistemimiz bunu tespit edebiliyor olacak. Örneğin bahar dönemindeyiz ve İstanbul’da her yer laleyle dolu; havada birtakım polenler oluşuyor ve bunların hepsi aslında güneş ışınlarının kırılmasına ve farklı açıdan panellerin üstüne gelmesine sebep oluyor. Bununla ilgili bizim geliştirdiğimiz ürün de dünya çapında üç tane farklı patent barındırıyor. Bildiğimiz kadarıyla dünya üzerinde bunu yapabilen başka bir ürün yok ki standımızda da bunun bir örneğini sergiliyoruz.

Solarex İstanbul Optimum Tracker röportajı izle

#OptimumTracker #Avrupa #Ortadoğu #Afrika #Türkiye #İşGeliştirme #BaşkanYardımcısı #ThierryBodiot, #ÜlkeMüdürü #EnginGülsen.