Sektörde ses getirecek yeni bir teknoloji: “Foton – Kojen”

Öğrencisi olduğu Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin katkılarıyla güneş enerjisi panellerinde verimi arttırmaya yönelik ‘Foton – Kojen’ adlı projeyi hayata geçiren Erhan Demircioğlu, ilk olarak TET Ar-Ge proje pazarında sergilediği projesiyle TÜBİTAK Üniversite Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’nda Teknoloji kategorisinde üçüncülük ödülünü kazanmıştır.

Proje Sorumlusu olan Erhan Demircioğlu aslen Kastamonulu olup, 26 Eylül 1996 tarihinde İstanbul, Fatih’te doğdu. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde 3.sınıf öğrencisi olan Demircioğlu, 2011 yılından beri üzerinde çalıştığı güneş panellerinin verimini arttırmaya imkan sunan Foton-Kojen Projesi’ni burada tamamlamıştır.

Yeni nesil odaklayıcı sistemle panel veriminde iki kat artış

Foton-Kojen Projesi genel olarak güneş panellerine yeni nesil bir odaklayıcı sistem tasarımı ile verim arttırmayı amaçlamaktadır. Demircioğlu’nun tasarlamış olduğu odaklayıcı sistem günümüzde kullanılan odaklayıcı sistemlerden oldukça farklı özellikler taşımaktadır. Bu odaklayıcılar literatüre geçmiş büyük, ağır ve kalın merceklerden oluşmayıp daha küçük, daha hafif ve daha ince merceklere sahiptir. Ayrıca bu yeni sistemde odaklama bir tek noktayla sınırlı kalmamaktadır. Panel yüzeyindeki bütün fotovoltaik hücrelere eş zamanlı odaklama imkanı sunmaktadır. Projenin bu özelliği ile verimde 2 kat artış sağlayan Demircioğlu, odaklamayla birlikte açığa çıkan sıcaklık sorununu da yeni bir soğutucu akışkanla önlemiştir. Bu yeni soğutucu akışkan benzerlerine nazaran daha fazla soğutma yaptığı için elde edilen performans daha fazladır.

Demircioğlu, Foton – Kojen projesiyle milli teknolojiye katkı sağlamayı amaçlıyor

Demircioğlu, yapmış olduğu prototiple %20’lik bir verime sahip güneş panelinin verimini %39’a çıkarmayı başarmıştır. Projenin en önemli yanı güneş panellerindeki kapasite faktörünü arttırarak güneş enerjisinin nükleer enerji gibi baz yük santralleriyle rekabet edebilecek düzeye ulaştırılmış olmasıdır. Ayrıca projede kullanılan sistemler yerli sanayinin başa çıkabileceği bir teknoloji olduğundan milli teknolojiye de bir katkı sağlamıştır. Yapmış olduğu projeye en büyük maddi desteği Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden alan Demircioğlu, hazırladığı prototiple Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (Turkish Electro Technology- TET) 5 yıldır düzenlediği TET Ar-Ge Proje Pazarı’na katılmıştır. Burada potansiyel yatırımcılarla yapmış olduğu ikili görüşmeler sonucunda projesini ticarileştirme fırsatı yakalamıştır. Ticarileşme sürecinde projesini daha da geliştiren Demircioğlu, TÜBİTAK tarafından düzenlenen Üniversite Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’nda Teknoloji kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görülmüştür. Projesini sektöre adapte etmek isteyen Demircioğlu, seri üretime geçmek için partner firma aramaktadır. Bu zamana kadar enerji alanında 10’a yakın ödül alan Demircioğlu, araştırmalarına hız kesmeden devam etmektedir.

#FotonKojen #PVpanel #TET #ArGe #TÜBİTAK #güneşpaneli #proje #yeninesilodaklayıcı