“Sektörün çatı projeleri ile daha da gelişeceğine inanıyoruz”

add

Erikoğlu yatırımcıyı ve yatırımı korumak adına bakım ekibinin önemini vurguluyor. Erikoğlu Sunsystem; ön tasarım, tasarım, belge akışının yönetimi, malzeme seçimi ve satın alınması, kurulum, uzaktan kontrol, bakım ve diğer satış sonrası servisler gibi PV sistemin yaşam döngüsünü oluşturan tüm aşamalarda pazara çözümler üretiyor. Anahtar teslim proje hizmetleri (EPC) ile bu süreçlerin hepsini bir araya getirerek de, yatırımcılara kolaylık sağlıyor. Röportaj yapmak üzere bir araya geldiğimiz Erikoğlu Sunsystem Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Nuri Erikoğlu sektörel analizlerini ve çatı pazarına bakış açısını Solarex Magazine ile paylaştı.

 

Türkiye çatı üzeri kurulum potansiyeli çok yüksek bir ülke. Sizce yeni yayımlanan 10kw ve altı çatı yönetmeliğe birlikte çatı üzeri kurulumlarda ne oranda bir artış yaşanacak?

Çok doğru tespit. Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin yaptığı araştırmalarda Türkiye’de toplam 1 milyar metrekare çatı alanı bulunduğunu bunun 135 milyon metrekaresini endüstriyel çatı alanının oluşturduğundan bahsedilmektedir. Eğer bu alan bile değerlendirilebilse yaklaşık 23 GW kurulu güce sahip olabiliriz. Şayet şuanda bu kapasiteye sahip olabilseydik, Türkiye’nin kurulu gücünün yaklaşık %25’ini bu kaynaktan sağlamış olabilirdik. Henüz yayınlanmadı. Taslak halinde, birçok dernek ve kurum üzerinde görüşler bildiriyor. Bahsi geçen güç üstünde ne olacak, bunu da tartışmak gerekiyor. Şuan ki şartlarda 10 kW güç için yaklaşık 60 m2 alan gereklidir. Tek kullanıcılı daha büyük çatılarda neler yapacağız, şimdiden bunu da tartışmamız gerekiyor. Elbette ülkemiz için bu şartlarda çok faydalı yatırımlar olacaktır. Amacımız bunu daha fazla arttırmak.

Çatı üzerine kurulan güneş panelleri ne gibi dış etkenlerden etkilenir? Korumak için ne gibi önlemler alınabilir?

Çatı üzeri tesisler aslında, daha fazla bakım faaliyetleri gerektirir.
Arazi üzerinde aldığınız önlemler ile çatı üzeri çok farklı olacaktır. çatıÇatı üzerinde, sizin yaptığınız yatırıma destek olacak bir tesis olarak düşünün. Olası sıkıntılar yatırımınızı etkilememelidir. Doğru kurulan çatı üstü tesisler hiçbir dış etkenden etkilenmez. Kurulum yapılacak çatıda tesis öncesi altyapı çalışmaları yapılmalıdır. Aslında korumak için neler yapmalıyız, bunları konuşmalıyız. Elbette bakım faaliyetleri düzenli yapılmalıdır. Ayrıca bizim geliştirdiğimiz uzaktan takip sistemleri de kişisel üreticilere sistemlerine anlık olarak takip etme fırsatı verecektir. Bu tesislerin hangi şartlarda sigortalanacağı konusunda da sigorta şirketlerine de çok iş düşüyor. Şimdiden çalışmalara başlamaları gerektiğini düşünmekteyiz.

Sizin çatı üzeri kurulumda neler planlıyorsunuz?

Arazi üzeri kurulumda maalesef bazı hatalar yapıldı. Yatırımcılar
ve sektör bilgi kirliliğine boğuldu. Amacımız satış odaklı olmayacaktır. Yatırım yapacak kişilerin öncelikle ülkemize ne katkı sağlayacaklarını anlatacağız. Sonrasında ise fizibilite ve ürün kalitesinin etkilerini konuşacağız. Bir akım oluşacağını düşünüyoruz. Bu yüzden bakım ekibimizi daha fazla destekliyoruz.
Tesis kurup bırakmak yerine, müşterinin yanında uzun yıllar bulunmak istediğimizi detaylarıyla anlatacağız.

Türkiye’de enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji bilinci gelişmesi adına yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Bölgemizde çeşitli eğitim kurumlarına saha ziyaretleri yaptırıyoruz.
Bilinçlenme ve eğitimin küçük yaşlarda daha kalıcı olduğuna inanıyoruz. Grup şirketlerinde de zaman zaman bilgilendirme toplantıları yapmaktayız. Olabildiğince dernek ve kurumlara görüş bildiriyoruz.

Eklemek istedikleriniz?

Ülkemizde 2012 başlarında başlayan GES yatırımlarında 2018’den itibaren düşüş yaşanması bekleniyor. Ancak, sektörün çatı ile tekrar canlanacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda lisanslı projelerinde devreye alınmaya başlayacağını düşünüyoruz. 2015’de bizimde yer aldığımız yarışmalarda Denizli bölgesinde 10 MW lisans hakkı elde ettik. Geçtiğimiz ayda üretim lisansı aldık. Tek eksen güneşi takip eden sistem olan santralimizin eylül ayı içerisinde geçici kabulünü yapmayı planlıyoruz. Bu uygulamanın lisanslı projeler içinde ilk olacağı ve sektörde örnek gösterileceğini düşünüyoruz.

#cati, #gunes, #tasarruf