EkoRE, Bonn COP23’de iyi uygulama sunumu yaptı

EkoRE, B.M. İklim Değişikliği Konferansı’nda Urfa Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Projesini anlattı.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 23. Taraflar Konferansı (COP 23), 6-17 Kasım 2017 tarihlerinde Almanya’nın Bonn şehrinde gerçekleşti. Konferans boyunca taraf olan ülkeler ve paydaşlar tarafından Bonn Zone’da birçok aktivite ve sergi düzenlendi. Bonn Zone, iklim değişikliği için harekete geçme uygulamalarının ve bilgi birikiminin paylaşıldığı, kapasite geliştirme ve iletişim ağı oluşturma için global bir merkeze dönüştü.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da Bonn Zone’da bir standı vardı ve konferans boyunca Türkiye’nin konu ile ilgili yaptığı çalışmalar özel sektörün de katılımı ile çeşitli seminer ve etkinlikler üzerinden tüm dünyadan katılımcılara sunuldu.

Bu yan etkinlikler kapsamında, EkoRE 15 Kasım’da; Tüpraş, Çimsa, İçtaş, İga ve REC’den konuşmacılar ile birlikte Türkiye’nin rafineri, çimento, enerji ve ulaşım sektörlerindeki iyi uygulama örneklerinin anlatıldığı panelde “Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulamayı” anlattı.

Urfa’da 2015 yılında 850 m2’lik bir alana 65 kW kapasite ile EkoRE tarafından kurulan GES sayesinde üretilen elektrikle 30 kW’lık pompa çalıştırılarak yerin 80 metre altından günde 1,200 ton su çekme kapasitesine sahip entegre bir sistem hayata geçirilmiş ve Urfalı çiftçilerin hizmetine sunulmuştu. Bu entegre sistem sayesinde artık 450 dönüm arazi yalnızca güneş enerjisi kullanılarak sulanabilmekte. Türkiye ve dünyada da özellikle şebeke bağlantısının olmadığı araziler için gaz motorları ile üretilecek pahalı ve çevre dostu olmayan elektriğe bir alternatif olması açısından güneş enerjili sulama sistemleri önem taşımaktadır.

#ekore, #bonncop23, #uygulama, #proje