Fronius, Dinamik Pik Yönetimi ile üretim kaybını minimuma indirgiyor

 

“24 saat güneş” mottosunu benimsemiş bir firma olan Fronius, inovatif teknolojileri ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalarıyla maksimum verimi hedefliyor. Gerçekleştirdiğimiz röportajda sisteme özel çözümlerden, üretim kaybını önleyen teknolojilerden ve müşteri memnuniyeti prensiplerinden bahseden Fronius Satış Mühendisi Yalım Serdar Serhadlıoğlu, 2016 yılı hedeflerini gerçekleştirmiş olmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirtti.

Öncelikle firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?

 

Fronius 24 saat güneş vizyonuna sahip olan ve bu konuda atılması gereken teknolojik çalışmalara 71 yıllık deneyiminin gücüyle bugünden başlamış, kurulduğu ilk günden bu zamana kökünde inovasyon barındırmış bir teknoloji şirketidir. Benim bağlı olduğum Solar Departmanı 1992 yılında kurulmuştur. Aradan geçen 23 yılda departmanımız 2015 yılı resmi sonuçlarına göre 1.010.000 adet inverterin üretimi gerçekleştirip bunları sorunsuz şekilde son kullanıcısına teslim etmiştir.

Fronius İstanbul olarak Solar Departmanımız Türkiye operasyonlarına 2010 yılında başlamış olup Ekim 2016 tarihi ile işletme halinde bulunan inverterlerimiz ile 50 MW sınırını aşmış durumdadır.

Tabi ki Türkiye operasyonlarına baktığımızda Kaynak Departmanımızın Türkiye faaliyetleri 2007 yılında başlamış olup, ülkemizin oto sanayisinin yedek parça ve otomobil üretim hatlarına yüksek teknolojiye sahip çözümler sunduğunun altını çizmek gerekmektedir. Firmamız aradan geçen 20 yıl içerisinde bir yabancı yatırımcı kimliğinden ülkemizin sanayisinin en önemli itici güçlerinden biri olmaya evirilmiştir.

 

2016 yılı faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

 

2016 Fronius için büyük hedeflerin yılı olduğunu söylemek isterim. Bunun nedeni sene başında hem ülke Genel Müdürlüğümüzün hem de Avusturya yönetim birimlerinin çıtayı Türkiye operasyonlarının 5 kat büyütülmesi şeklinde belirlemiş olmasından gelmiştir. Tabi bu noktada bahsedilmesi gereken çok önemli bir konu bulunmakta, yönetim birimlerimiz satış rakamlarımızın böylesi büyük bir sıçrama yapmasını isterken aynı zamanda bu büyüklüğü rahatça yönetebilmemizi sağlatacak çok önemli alt yapı hizmetlerinin de kararını almıştır. Bu kararlara değinmek gerekirse, ülke içerisinde tüm teknik servis çalışmalarında bize bağımsızlık kazandıracak bir test merkezinin kurulması, satış rakamlarının çok olmasının ön görüldüğü Kayseri, Konya, Ankara, Adıyaman, Şanlıurfa ve Muğla/Fethiye illerinde birer resmi teknik servisin kurulması ve faaliyetlerine başlatılması planlanmıştı.

Ne mutlu bize ki daha 2016’nın bitmesine 2 ay kala tüm hedeflerimizi başarmış olmanın haklı gururunu yaşamaktayız. Buradan bu zorlu mücadeleyi yürüten tüm teknik ekibimize, servis partnerlerimize ve sonsuz destek vererek başarının yolunu açan yöneticilerimize tüm solar departmanı adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

 

Sisteme göre inverter nasıl seçilir? İnverter seçiminde firmanızı önceliklendirecek ürün özelliklerinden bahseder misiniz?

Fronius inverterlerinin ürün gamı 1 kW’dan 27 kW’a kadar uzanan, trafolu/trafosuz, tek fazlı, üç fazlı, hybrid, ongrid, dahili izleme kartı bulunan veya bulunmayan gibi konuyla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü ürünü barından çok geniş bir yelpazeden oluşmaktadır. Bu geniş yelpaze içinde 1 kW kuracak küçük ev kullanıcısına da, fabrikasının çatısına endüstriyel ihtiyaç için kurulum yapacak fabrikatöre de, zemine tek açılı sabit 10 MW kurulum yapacak yatırımcıya da çözümler bulunmaktadır. Fronius olarak bizim görevimiz bizden çözüm isteyen yatırımcının projesini en küçük detayına kadar incelemekle başlamaktadır. Önce yatırımcımızın projesinin değişkenlerini öğrenerek teknik departmanımız ile bunları paylaşıyoruz ve yatırımcımıza projesi için en uygun inverteri ve kurulum dizaynını bildiriyoruz. Böylece olası pek çok hatayı önden engellemeyi ve yatırımcımızı doğru bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. En önemlisi ise Fronius olarak 25 senelik yatırımın ne demek olduğunu bilen bir şirket olduğumuzdan yatırımcımıza sadece bir ürün satmadığımızı onu uluslararası kocaman bir bağı bulunan Fronius ailesine dahil ettiğimizi bilmemizden gelmektedir. Daha önce bahsetmiş olduğum güçlü satış kararlarıyla beraber teknik altyapı ve servis ağının genişletilmesine aynı anda karar verilmesinin nedeni işte bu kültürün şirket tarafından tümüyle özümsenmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu kültür ve beraber iş yapma ahlakı bizi her zaman ve her koşulda rakiplerimizin önüne geçirmektedir.

 

İnverter kaynaklı güneş enerjisi kaybını önlemek için neler yapılmalıdır? Sizin bu konuda çalışmalarınız var mı?

 

Ne yazık ki güneş enerjisi sektörü her zaman biraz daha panel odaklı veya merkezli bir sektör olmuştur. Oysa inverter güneş projelerinin hem beyni hem de kalbi yönündedir. Nasıl derseniz bu konuyu biraz açıklamaya çalışayım. Bizim inverterlerimiz “Dinamik Pik Yönetimi” kurulu olarak gelmektedir. Dinamik Pik Yönetimi algoritmamız sayesinde anlık bulutlanmalar ile sahanızda veya çatınızda oluşacak bulutlanma anlarında inverter en verimli MPPT aralığına kendini optimize ederek oluşabilecek üretim kaybını minimalize etmeye çalışmaktadır. Bu kadar da değil aktif hem de pasif soğutma özelliğine sahip olan inverterlerimiz sıcaklık artışlarında yaşanabilecek kayıpları önlemek için otomatik olarak devreye girip çıkabilmektedir. Bu sayede özellikle ülkemizin en sıcak illerinde en verimli inverter çalışma koşullarının sağlamayı başarabilmekteyiz.

 

Kalbi olma kısmını gelince sanırım en dikkatli okunması gereken başlıklardan biri bu olmalıdır. İnverter de aynı insan kalbi gibi çok az veya çok fazla yük geldiğinde krizler yaşamaktadır. Biz bunlara yanlış dizayn nedeniyle yaşanan üretim kayıpları diyoruz. Biz her kullanıcımızdan hangi paneli, hangi açıda, hangi yöne kuracağı gibi bilgileri alarak onun sistemine özel bir kurulum dizaynı öneriyoruz. Burada ki amacımız yine aynı insan kalbi örneğinde olduğu gibi sürekli ve düzenli bir akışın sağlanması ve yaşanabilecek bu tarz krizlerin baştan önüne geçmektir.

 

İnverter verimliliğini arttırmak konusunda ise 2012 yılında kurulan ve konusunda Avrupa’nın en donanımla AR-GE merkezlerinden biri olarak gösterilen merkezimizde sadece inverter gelişimi değil sözlerimin başında belirttiğim “24 saat güneş” vizyonunun hayata geçirilmesini sağlatacak depolama sistemleri, tüketilen ve üretilen enerjinin tüm fotoğrafını çekebilen smartmeter’ı, güneşten üretilen enerjinin ev içerisinde daha fazla kullanılmasını sağlatacak yenilikçi ürünlere kadar aklınıza gelebilecek pek çok başlık için çalışmalar yapılmaktadır.

 

Kısa ve uzun vadede hedef ve projeleriniz nelerdir?

 

Uzun vadede ana projemiz ve hedefimiz şirketimizin de mottosu olan 24 saat güneş enerjisinin kullanılmasına yardımcı olacak ekipmanların geliştirilmesidir. Böylece dünya enerji ihtiyacının daha akıllıca, verimli ve ekonomik hale gelecek yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlenmesini sağlamaktır.

Sorunuzu Türkiye özelinde değerlendirirsek, kısa vadede geliştirdiğimiz güçlü servis altyapımızı Antalya, İzmir, Isparta, Mersin ve Gaziantep illerine de taşımak ve buralarda da diğer illerde olduğu gibi güçlü satış rakamlarına ulaşmak olarak söyleyebiliriz. Özellikle şirket yönetimimiz gelişen çatı piyasasında son derece dominant olması beklenen bölgelerde servis partnerlik altyapımızın geliştirilmesi ile yatırımcı ihtiyaçlarının daha hızlı karşılanmasını planlamaktadır. Üretilen enerjinin bir meta olduğunun ve ekonomik bir karşılığının olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle Avrupa da firmamızın ismi ile özdeşleşmiş güçlü servis partnerlik alt yapısının oluşturulması konusunda çok sıkı bir şekilde çalışmaktayız.

 

Müşteri memnuniyeti adına gerçekleştirdiğiniz satış sonrası hizmetleriniz nelerdir?

 

Biz Fronius olarak, belirttiğim gibi müşterilerimizi de içine alan geniş bir aile olarak hizmet vermekteyiz. Gerek merkezimiz gerekse tüm servis partnerlerimiz hizmet verdiği müşterileri ile her zaman yakın ilişki içinde olmuş ve bu şekilde davranması konusunda özenli bir eğitimden geçmiştir. Buna pek çok güzel örnek verebilirim, Kayseri’de bir ilçe belediyesi bizim ürünlerimizi kullanmıştı, biz kurulum hizmeti vermesek bile Kayseri servis partnerimiz bir yanlışlık olmasın diye inverterler bağlanırken projenin olduğu adrese gidip insanlarla görüşmüş ve sonrasında aklında kalan bir soru işaretini cevaplayabilmek için tekrar proje alanına giderek incelemede bulunduğunun bilgisi geldi bize. Bu örnek bize şunu gösteriyor, müşteri memnuniyeti çok zor bir başlık gibi gözükse de doğru kişilerle yapılan iş ilişkileri ile kolaylıkla yönetilebilen bir başlık haline gelebilmektedir. Bu da bizi tekrar Fronius’un nasıl insan merkezli bir şirket olduğunun ve bu özelliğinin müşteri memnuniyeti gibi son derece zor başlıklarda nasıl proaktif bir yol izleyebilmesini sağladığını gösteriyor.

 

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Son olarak Fronius’un sağlamış olduğu çözümleri birer başlık olarak tekrar söylemek isterim;

 

  • Şebekeye bağlı güneş enerjisi santralleri için yüksek kaliteli dizi inverterler.
  • Lityum iyon teknolojisine sahip depolama sistemleri
  • Profosyonel Güneş Enerjisi izleme ve kontrol sistemleri
  • Enerji yönetimi ve analizi çözümleri
  • %100 iç tüketim sağlatacak ürün çözümleri

 

#Fronius #SerdarSerhadlıoğlu #24saatgüneş #solar #inverter #smartmeter #enerjiyönetimi #solartakipsistemleri