Güvenli Enerji, gücünü geniş hizmet portföyünden ve sektördeki tecrübesinden alıyor

 

Güvenli Enerji İş Geliştirme Müdürü Şahan Denen ile 07-09 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen 9. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarında bir araya geldik. Samimi ve keyifli bir şekilde gerçekleştirdiğimiz söyleşimizde Şahan Bey, Güvenli Enerji ve Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili genel izlenimlerinden bahsetti.

Firmanızdan ve Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili genel izlenimlerinizden bahseder misiniz?

2005 yılında İzmir’de kurulan Güvenli Enerji firması sektörde 11 yıllık uygulama tecrübesine sahip uzman kadrosu ve alt yapısı ile enerji, elektrik ve elektronik sektöründe faaliyet göstermektedir. Kurulduğu günden beri yenilenebilir enerji kaynaklarının yenilikçi ve verimli kullanımına yönelik konseptler ve çözümler geliştirmektedir. Halen Ür-ge, imalat, ithalat, ihracat ve EPC bazında Türkiye’nin tüm bölgelerine teknik ve ticari tüm hizmetleri sunmaktadır.

Güvenli Enerji, faaliyette olduğu 11 yıl içinde 3.000’den fazla Off-Grid (şebekeden bağımsız) fotovoltaik güneş enerji sistemi ve son 3 yılda 20’den fazla On-Grid (şebeke bağlantılı) arazi ve çatı üzeri güneş enerji santrali projesinde yüklenici ve alt yüklenici olarak projelerin geliştirilmesi, yönetilmesi ve uygulanması aşamalarında görev almıştır. Bir toptancı olarak ise, şebeke bağlantılı ve şebekeden bağımsız tesisler için özenle seçilmiş ve test edilmiş komple sistemler ve ürünler sunmaktadır.

Güvenli Enerji; fotovoltaik enerji projeleri geliştirmek, mühendislik hizmetleri sunmak, anahtar teslim (EPC) (Engineering, Procurement, and Construction) hizmetleri vermek, PV sistemlerde kullanılan ürünlerin tedarikini yapmak ve sistemlere işletme & bakım hizmetlerini en doğru ve tarafsız şekilde sunmak başta olmak üzere enerji sektöründe çok geniş bir alanda faaliyet göstermektedir. Güneş panelleri ve inverter üreticileriyle doğrudan işbirliği yapmaktadır. Uluslararası bir toptancı ve sistem entegratörü olarak, uygun fiyatlar ve yüksek nitelikte bileşenlerle tesisleri kurmakta ve bu tesislerin problemsiz çalışmalarını garanti etmektedir.

Ayrıca bağımsız sistem entegratörü olarak belirli üretici veya kendi ürünleri ile sınırlı kalmadan, müşteri taleplerine ve santral spesifikasyonlarına esnek şekilde yanıt verebilmektedir.

Hizmetlerimiz arasında; proje geliştirme, uygun arazi belirleme, mühendislik, teknik analiz, teknik ve mali fizibilite hazırlanması, güç üretim analizi, 3D modelleme, şebeke hattına bağlantı analizi, tedarik & uygulama, resmi izinlerin ve süreçlerin takibi, lojistik hizmetleri, saha organizasyonu, alt yapı, konstrüksiyon, montaj ve devreye alma hizmetleri bulunmaktadır. Tesis kurulumu sonrası servis, bakım, uzaktan izleme, eğitim ve temizlik gibi satış sonrası hizmetlerimiz mevcuttur.

Bu kapsamda en son bağlantı anlaşmasını imzaladığımız ve KKYDP (Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı) tarafından da desteklenen Uçaklar GES Projesi, narenciye ve yaş sebze, meyve sektörlerinde faaliyet gösteren Uçaklar Gıda firmasının İzmir Selçuk’ta faaliyet gösteren işletmesi için enerji üretmektedir. Soğuk hava ve işleme tesislerinin çatısına kurulmuş olan 233kWp gücündeki GES; yılda ortalama 419.878 kWh elektrik enerjisi üretecek olup; bu sistem sayesinde çevreye her yıl 598 ton karbondioksit salınımı engellenecek veya  her yıl 838 ağacın kesilmesi önlenecek ya da her yıl 123 taşıtın oluşturduğu çevre kirliliği önlenecektir.

Elektrik fiyatlarına gelen artışlar ve güneş panellerinde hızlı fiyat düşüşü bu yatırımların geri dönüş süresini 7-8 yıllara kadar düşmesine neden olmuştur. 2013 yılında revize edilen Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik ve 2014 ve 2015 yılında Lisanslı Projeler için yapılan alt yapı hazırlıkları Türkiye’de 2017 yılından itibaren birçok noktada Güneş Enerjisi Santrallerini göreceğimizin işaretidir

Bu konuda firmanızın yapmış olduğu çalışmalar nelerdir?

Uygulama tecrübesine sahip firmalardan biri olan Güvenli Enerji,

 

  • Gölmarmara Kaymakamlığının çevre köylerin içme suyu pompalarının enerji ihtiyacını karşılayan şebekeye bağlı solar enerji sistem uygulaması,
  • Tüm İzmir’deki öğrencilere eğitim veren Yeşil Ev Projesi,
  • Karabağlar Belediyesinin gezici hizmet aracının enerji ihtiyacının güneşten karşılanması projesi,
  • İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nin durak aydınlatmalarının enerji ihtiyacını solar enerji sistem ile karşılanması projesi,
  • Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’nın GAP bölgesinde yer alan 4 şehirde gerçekleştirilen güneş enerjisi ile sulama projeleri,
  • AFAD deprem izleme istasyonlarının güneş enerjisi ile enerji ihtiyacının karşılanması projeleri,
  • Coca Cola, Vodafone ve Honda gibi uluslararası arenada tanınmış firmaların güneş enerji sistem projeleri,
  • Orman Genel Müdürlüğüne bağlı bölge müdürlüklerinin ihtiyacını karşılamak amaçlı Solar Mobil Treyler uygulamaları ve Ege Bölgesinde özel ve kamu kurumlarının güneş enerji santral projeleri gibi birçok örnek uygulamalara imza atmıştır.

 

Aynı zamanda yerli ve yabancı birkaç yatırımcı için Lisanslı ve Lisanssız projelerde görev alacaktır.

 

Ülkemize, gelecek nesillere ve siz değerli müşterilerimize güvenli ve temiz enerji çözümleri sunmaktan onur ve kıvanç duyuyoruz.

 

Fuar sürecinde standınıza ilgi yoğundu. Görmüş olduğunuz ilgi beklentiniz dâhilinde miydi?

Öncelikle dikkatiniz için sizleri tebrik ediyorum. Bizim burada bir hikâyemiz var. 3 firmamızın en güçlü olduğu yönleri birleştirerek en iyisini ortaya çıkarmaya çalıştık. Mütevazi bir yapımız olduğu için çok fazla reklam vermiyoruz ama özellikle kendi bölgemiz olan Ege Bölgesinde kendi konumuzda tanınmış olduğumuzu düşünüyorum. Yatırımcılara şeffaf ve tarafsız bilgi sunmayı bir erdem olarak kabul ediyoruz. Sadece büyük güneş enerjisi santral kurulumuna odaklanmış bir firma değiliz, çok küçük bir off-grid (şebekeden bağımsız) sisteminden en büyük güneş enerjisi santraline kadar çözüm sunabiliyoruz. Ayrıca ÜR-GE ekibimiz sorunları çözme odaklı olarak niş ürünlerde çıkarabiliyor. Bu sebeplerden farklı görünüyor olabiliriz.

Güvenli Enerji olarak önümüzdeki yıllarda hem yatırımcılar hem de hizmet sunan şirketler açısından önemli fırsatlar vadeden özellikle yenilenebilir enerji sektörü olmak üzere enerji sektöründe orta ve uzun vadeli hedefleriniz ve yatırım planlarınız nelerdir?

 

Orta vadede bugüne kadar yeni ortaklık ve birlikteliklerle birçok işe imza attık. Bu sayede zaman içinde belirli bir know-how ve bilgi birikimine sahip olduk. 3 farklı konuda faaliyet gösteren firmaların bir araya gelmesi ile ortaya çıkan SUN GATE Enerji A.Ş. ile daha da hızlı ilerleyebileceğimizi, enerji sektörüne ve ülkemize daha faydalı olabileceğimizi düşünüyoruz.

 

Orta vadede daha iyi hizmet adına Ege Bölgesinde GES Tesislerinin yapımına odaklanmış gibi görünsek de; uzun vadede uluslararası bir EPC firması olabilmek ve kendi enerji santrallerini de kurabilen bir tüzel kişilik olmak hedeflerimiz arasındadır.

Güneş enerjisi sektöründe girişimciler için ne gibi fırsatlar var?

Ülkemizin çıkarları doğrultusunda Türkiye’de üretime ve yerli sanayiye önem vermemiz, yenilenebilir enerji konusunda da yerli ürünlerin ortaya çıkabilmesi için ve yerli teknolojilerde Türkiye’de pazar edinilebilmesi için daha çok çalışmamızın gerekli olduğunu düşünüyoruz.

Napolyon’un para, para, para sözünün günümüz bilimine inovasyon, patent hakları ve inovatif bilimi ürüne dönüştüren şirket olarak uyarlanacağını düşünüyoruz. Günümüz iş hayatında da öne çıkmak için birçok kuraldan bahsedebiliriz. Ancak ben sadece bir konuya değinmek istiyorum. Çağımızda İnovasyon başarının en önemli kurallarından biri oldu. Çünkü rekabet arttıkça karlılık azalmaktadır. Güvenli Enerji olarak bizlerde sadece Güneş Enerjisi Santralleri kurarak değil; aynı zamandan yenilenebilir enerji sektöründe fark sağlayacak inovatif projelerimizle de farklılık katmaya çalışıyoruz.

 

Türkiye şu ana kadar güneş enerjisi yatırımlarında biraz geri kalsa da bu arayı çok hızlı kapatabilir. Çünkü Türk halkı çok zekidir. Ege ve Akdeniz bölgesindeki çatılara bakın ne demek istediğimi anlarsınız. Güneş enerjisi ile çalışan sıcak su ısıtıcıları ne zaman elimizi yaktı herkes kullanmaya başladı. Bu durum; fotovoltaik güneş enerji sistemleri ile yapılan her yatırımda da böyle olacaktır. Türkiye de teşvikler henüz istenen seviyede olmasa da yerli güneş paneli üreticileri de daha çok ürettikçe ürünler biraz daha ucuzladığında ve uzun vadeli bu ürünleri alabilme imkânları daha da arttıkça her boyuttaki fotovoltaik yatırımları da daha çok göreceğiz.

 

#Solarexİstanbul #GüvenliEnerji #ÜrGe #GES #UçaklarGES #GESSulama #SUNGATEEnerji #fotovoltaik #EPC