İZAYDAŞ Karbon Yönetiminde İlklere İmza Atıyor

Türkiye’de çok yeni bir sektör olan “karbon ticareti”nin yenilenebilir enerji yatırımı yapan firmalara büyük kazançlar sağlayabileceği bildirildi.

İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme AŞ (İZAYDAŞ) 18 yıldan bu yana atık yönetiminde hayata geçirdiği başarılı çalışmalarını, 2-3 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek II. İstanbul Karbon Zirvesi’nde sektör ilgilileriyle paylaşmaya hazırlanıyor.

Çevre Kanunu’na uygun olarak evsel ve endüstriyel atıkların bertarafını sağlamak amacıyla kurulan İZAYDAŞ’ın Türkiye’nin ilk endüstriyel atık bertaraf tesisi olarak faaliyet gösterdiğini anımsatan İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, tesisin enerji de ürettiğini bildirdi.

Atık üreticisiyle ortak çevre dili kurulması için her ay akademi eğitimi oturumları yaptıklarını bildiren Saraç, “İZAYDAŞ olarak, son yıllarda yaptığı yatırımlarla çevre ve insan sağlığına duyarlı, ülke ekonomisine katma değer sağlayan, aynı zamanda ürettiği elektrik enerjisi ile ülkemizin bu alandaki hedeflerine katkıda bulanan çalışmalara imza atmaya devam ediyoruz. İZAYDAŞ, Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi projesi ile ilk karbon kredisini alırken çevre ve hava kalitesine de ciddi katkı sağlamış oldu. Kocaeli’nde her gün 1600 ton evsel atığı düzenli depolama alanlarında bertaraf eden İZAYDAŞ, Solaklar tesisinde kurduğu çöp gazından enerji üretim tesisinde, 2012 yılından bu yana elektrik üretimine devam ediyor” dedi.

Saraç, 2005 yılında yürürlüğe giren Kyoto Protokolü ile emisyon azaltımı yükümlülüğü altına giren ülkelerin zorunlu piyasa olarak adlandırılan yapı içerisinde karbon kredisi ticareti yaptığını ifade ederek, şunları söyledi: “Ülkemiz 5 Şubat 2009 tarihinde aldığı kararla protokole taraf oldu, ancak henüz protokolün getirebileceği yükümlülüklerin altına girmedi. Türkiye’de gönüllülük esasına dayanarak yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapan firmalar, gönüllü piyasalarda karbon kredilerinin satışlarını yapabilmekte. Türkiye’de karbon ticaretinin yeni bir sektör olduğunu biliyoruz. Bu sektör sayesinde yenilenebilir enerji yatırımı yapan şirketler karbon ticaretinden büyük kazanımlar elde edebilecekler. Mevcut durumda bile yenilenebilir enerji yatırımına sahip firmalar, bu kredi satışlarından büyük gelirler elde ediyorlar. Gönüllülük esasına dayanan bu piyasa, Türkiye’de etkili bir biçimde işliyor.”

Karbon Zirvesi’ne tam destek
Son yıllarda artan sanayi yatırımlarıyla zaten önemli olan ve daha fazla ihtiyaç duyulan bu alanda yapılan tüm panel, konferans vb. organizasyonlarda tecrübelerini paydaşlara aktarmayı bir sosyal sorumluluk olarak değerlendirdiklerini kaydeden Saraç, 2-3 Nisan tarihleri arasında ikincisi düzenlenecek İstanbul Karbon Zirvesi’nin de bu anlamda oldukça önemli bir organizasyon olduğunu kaydetti.

Saraç, “Karbon ve atık yönetimiyle ilgili tüm konuların masaya yatırılacağı zirve sektör için oldukça aydınlatıcı olacaktır. İZAYDAŞ olarak atık yönetimi sektörü ile temiz çevreye hizmet eden tüm kurum, kuruluş ve organizasyonları desteklerken, düzenlenecek zirvenin de konuyla ilgili farkındalık oluşturacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

#İZAYDAŞ, #İzmir, #KarbonZirvesi’, #MuhammetSaraç