Kış aylarında verimliliği korumak adına Demircioğlu Alternatif Enerji’nin geliştirdiği akıllı paneller ile kar yağışı önceden tespit ediliyor ve ısınan paneller kışında maksimum fayda sağlıyor.
Güneş panelleri bulutlu havalarda bile elektrik üretebilen sistemlerdir. Elektrik üretimini etkileyen en önemli faktör panel yüzeyinin kapanması neticesinde güneş ışığının fotovoltaik hücrelere ulaşmamasıdır. Kış aylarında da yoğun kar yağışı sebebiyle elektrik üretiminde azalmalar görülebiliyor. Fotovoltaik panel yüzeyindeki camın özel bir kimyasal madde ile kaplanmış olmasından ötürü karlı havalarda ufak bir güneş ışığı temasıyla panel yüzeyinde biriken kar yığını kendiliğinden erimektedir. Bazen de panellerin sahip olduğu eğimden dolayı kar yığınları kendiliğinden kaymaktadır. Fakat gece saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı panel tarafından eritilememekte ve panel yüzeyi karla kaplanmaktadır. Bu durumda ancak gündüz güneşin doğmasıyla yavaş yavaş erime gerçekleşmekte, bu durumda uzun bir zaman almaktadır. Bu zaman aralığındaki enerji üretim kaybını ortadan kaldırmak ve panel yüzeylerinin kar yığınlarından temizlenmesini sağlamak adına bir akıllı uygulama geliştirildi. Söz konusu projede yer alan bir mikro denetleyici sayesinde kar yağışları otomatik olarak algılanıyor ve buna bağlı olarak panel altına yerleştirilen ısıtma sistemi devreye alınıyor. Isıtma sonucu panel yüzeyindeki kar yığınları eritilip tutunmaya çalışan kar yığınlarına da engel olunuyor. Isıtma sistemi, panel kar yığınından temizlendikten sonra devreden çıkıyor. Böylelikle gece geç saatlerde bile güneş panellerinin yüzeyi yoğun kar yağışına aldırmadan açık kalıyor.
Kar yağışı otomatik olarak algılanıyor
Tasarlanan sistemin basit ve ucuz bileşenlerden oluşması, yazılımının geliştirilmeye açık olması, panel yüzeylerini kar yığınlarından temizleyerek elektrik üretimindeki kesintilerin önüne geçebilmesi ve kar yağışını mikro denetleyici karta bağlı sensör vasıtasıyla otomatik olarak algılaması özellikleri projeyi diğer cazip kılan detaylar arasında yer alıyor. Sistem kar yağışını algıladığında otomatik olarak ısıtma sistemini devreye alıyor ve kar yağışı durduğunda otomatik olarak ısıtma sistemini devreden çıkarıyor.
“Turkcell Arıkovanı Özel Ödülü” ile onurlandırıldı
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü mezunlarından Erhan Demircioğlu, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından sekizincisi düzenlenen ‘TechAnkara Proje Pazarı’nda Turkcell Arıkovanı Özel Ödülünü kazandı.
17 Ağustos – 3 Ekim 2018 tarihleri arasında toplam 482 yenilikçi proje başvurusunun alındığı ‘TechAnkara Proje Pazarı’nda 52 üyeden oluşan jüri tarafından farklı alanlarda toplam 640 proje değerlendirildi. Sonucunda ‘TechAnkara Proje Pazarı 2018’de toplam 105 proje sergilenmeye değer bulundu. Erhan Demircioğlu’nun ‘FV-TE Hibrit Güneş Paneli’ isimli bitirme tezi çalışması da yapılan jüri değerlendirmesi sonucunda 105 proje arasından 50 bin liralık Arıkovanı Özel Ödülüne layık görüldü. Demircioğlu’nun projesi ayrıca Arıkovanı’nda fonlamaya sunulacak ve 50 bin liralık ilk siparişi Arıkovanı tarafından verilecek.
“Türkiye’de yeni teknolojiler üretilmeli”
Çalışmanın getirdiği yenilikçi çözümlere de değinen Demircioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yeni tasarladığımız hibrit panel ile yaz aylarında güneş panelleri yüzeyinde biriken atık ısının giderilmesini sağladık. Bu atık ısıyı panele entegre ettiğimiz yarıiletken malzemeler ile de ekstra elektrik enerjisine dönüştürdük. Sonuçta hem soğutulan panellerin verimi artırıldı hem de atık ısıdan ekstra elektrik üretilmiş oldu. Ayrıca sistemimizde yer alan yazılım sayesinde karlı dönemlerde panel yüzeyinde biriken karlar tespit edilip temizlenmesi de sağlanmaktadır. Yapılan testler sonucunda hibrit panelimiz referans panellere göre yüzde 15 oranında verim artışı göstermiştir.”
Yüzde 70 yerli üretim
Demircioğlu, ürettiği hibrit güneş panelinin yüzde 70 oranında yerli üretim olduğuna dikkat çekerek; “Milli teknolojiye ve dolayısıyla milli ekonomiye de katkı sağladığımız için gururluyum. Çok kısa bir zaman diliminde kitlesel fonlamaya açılacak projeme destek bekliyorum. Proje sürecinde başta ailem olmak üzere bana destek olan Proje Danışmanım Dr. Öğr. Ü. Selmin Ener Ruşen’e, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Akgül’e, Ankara Kalkınma Ajansı’na ve Turkcell Arıkovanı’na teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.