Panasonic güneş panelleri hem performans hem de yer avantajı sağlıyor

Sektör gelişimine inovatif teknolojisiyle katkı sağlayan Panasonic, geliştirdiği HIT teknolojili panellerle sistem verimini artırmakla birlikte, hem daha az yer kaplıyor hem de çatı üzeri GES sistemlerinde çatıya daha az ağırlık veriyor.

İstanbul Teknik Üniversitesinde mühendislik eğitimi alan ve eğitimini 8 yıl boyunca farklı mühendislik alanları ve farklı sektörlerle taçlandıran Panasonic Eco Solutions Türkiye Güneş Sistemleri Satış Sorumlusu Özgün Kan, “Çok kıymetli ve katma değerli işler olmasına rağmen zamanla enerjimi ve vaktimi kendi adıma dünyaya daha faydalı olabilecek şekilde harcamaya karar verdim” diyor. Özgür Kan, 2014 yılında Türkiye’deki öncü EPC firmalarından birinde güneş enerjisi ile tanıştığını ve o günden beri sektöre layıkıyla hizmet etmeye çalıştığını belirtiyor. Panasonic teknolojisini yatırımcılarla tanıştırma görevini tebrik etmek için ziyaret ettiğimiz Özgür Bey’e sorularımızı yönlendiriyoruz.

Panasonic solar panellerinin diğer modüllerden teknik farkları nelerdir?

Panasonic, mono kristal hücrelerin yüksek verimliliğinin üzerine
amorf silikon kaplama teknolojisi ile güneş panellerinin yüksek sıcaklık ve gölgelenme etkilerine karşı göstermiş olduğu maksimum direnç özelliklerini ekleyerek bulunduğu fotovoltaik sektörünün en içerikverimli güneş panellerini üretmektedir. Bu şekilde, Panasonic mono kristal silikon plakadan ve amorf silikon tabakalardan meydana gelen benzersiz bir silikon HIT yapısı sunar. Bu kombinasyon ile birim alanda konvansiyonel sistemlere göre %27-32 daha fazla enerji üretebiliyorsunuz. Panasonic güneş panelleri, en yüksek verimliliğe sahip ürün olduğundan beraberinde birçok avantajı da getiriyor. En büyük avantajımız, elbette kurulum yapılacak alandan ötürü yeterli enerji üretim kapasitesine ulaşamayan yatırımcılar için en iyi çözümü sunmaktır. Ürünümüz konvansiyonel poly diye adlandırılan piyasadaki panellere göre %20 ile %25 arasında değişebilen oranda daha az yer kaplamaktadır.Bu sayede hem sistem maliyeti düşmekte hem de çatı üzerine binen yük azalmaktadır. Tabii ki çatı güçlendirmesi yapmak zorunda kalan müşteriler için bu, maliyetlerde büyük avantaj sağlayan bir özelliktir. Aynı birim alan referans alındığında poly panellere göre Panasonic HIT panellerimiz %27-32 daha fazla enerji üretmektedir. Bilindiği üzere çoğunlukla enerji tesisleri sıcaklıktan kötü şekilde etkilendiğinden, sıcaklık karşısındaki dayanımımız yatırımcılara aynı alanda ekstra %12’ye kadar daha fazla üretim olanağı sağlamaktadır. Ayrıca çıkış gücündeki pozitif tolerans değerimiz, minimum sıfır ve maksimum %10 olup, bunu çıkış gücü garantimiz ile her teslimatımızda veriyoruz. 15 yıl fiziki ürün garantimizin yanı sıra bu yıl global basında duyurduğumuz ve yeni bir dünya rekoru olan -%0.258 sıcaklık katsayısına sahip ürünlerimizi yatırımcılara sunuyoruz. Bu, hem sektördeki en köklü ve Ar-Ge çalışmalarına en çok yatırım yapan firmalardan biri olmamızdan hem de kaliteye verdiğimiz önemden gelmektedir. Küçük bir örnek vermek gerekirse
hatalı ürün nedeniyle garanti kapsamında değişiklik yaptığımız ürün adedi, otomotiv sektöründeki hava yastığı değişim oranından bile daha düşük diyebiliriz.

Panel üretiminin yanında çatı kurulumlarında da aktifsiniz. 10 kw ve altı çatı yönetmeliğiyle birlikte çatı sistemlerinde ne oranda bir artış öngörüyorsunuz?

Dünyanın hemen hemen her bölgesinde güneş enerjisi sistemleri
çatılarda kurularak yapılmaya başlandı. Daha sonra belli bir oran ve doyumluluğa ulaştıktan sonra farklı amaçlar ile zemine monte içerik2sistemlere geçildi. Söylemek istediğim aslında bu işin en büyük potansiyele sahip olduğu alanlar çatılardır. Sadece 10kW ve altı değil, ticari ve endüstriyel çatılar da büyük oranda ülke olarak toplam kurulu gücümüze büyük katkı yapacaktır. Bu sektördeki yandaşların ve paydaşların 10kW ve altı çatı yönetmeliği için ilgili kurumlar ile temasa geçip düzenli olarak toplantılar yaparak görüş
bildirdiklerini biliyoruz ve konuyu takip ediyoruz. Umuyoruz ki gerek mevzuat gerek de uygulama anlamında ev tipi kullanıcıları bu tip kurulumlar için teşvik etmeye yardımcı olacak bir düzenleme ile karşılaşacağız. Daha sonrasında ticari ve endüstriyel çatıları da hesaba katacak olursak, zemine monte sistemlerin toplam kurulu gücünden daha fazla kurulu çatı gücüne sahip olacağımızı göreceğiz.

Enerji verimliliği adına yaptığınız çalışmalar neler? Enerji depolama ürünleriyle ilgili çalışmalarınız var mı?

Panasonic Corporation Mart 2016 itibariyle, AR&GE aşamasında,
güneş paneli dönüşüm verimliliği olarak %23,8 (açıklık alanı*3: 11.562 cm2) değerine ulaştığını açıkladı. Bu, kristal silikon tabanlı güneş panellerinde elde edilen bir önceki dünya rekorunu kayda değer ölçüde geride bırakan bir oranı temsil ediyor. Kristal silikon tabanlı güneş panelinin dönüşüm verimliliğinde bir önceki dünya rekoru %22,8*4 idi. Panasonic, dünyanın en yüksek dönüşüm verimliliğinde tam olarak bir puanlık rekor kırdı. Panasonic, daha önce Nisan 2014’te, silikon HIT hücrelerinde dünyanın en yüksek dönüşüm oranı olarak %25,6*4değerine ulaştığını açıklamıştı. Böylelikle Panasonic, hem kristal silikon tabanlı güneş hücreleri hem de güneş panelleri için, dönüşüm verimlilik değerlerinde dünya rekorlarının sahibi olmuş oldu. Panasonic, ileriye dönük olarak, daha yüksek verimlilik, daha yüksek güvenilirlik ve daha düşük maliyet elde etme hedefiyle güneş paneli HITTM için teknoloji geliştirme çalışmalarını sürdürecek ve seri üretime geçmeye yönelik çalışmalar yapacaktır. Depolama ile ilgili olarak aslında çok eskiye dayanan bir tecrübemiz ve marka bilinirliğimiz var. Bugün bir üniversite öğrencisine Panasonic firmasını sorsanız birçoğu marketlerde gördüğü kalem pilleri örnek gösterir. Örneğin, Amerika’lı Tesla Motors’un elektrikli araçlarının pilleri Panasonic tarafından tedarik ediliyor. Değişen teknoloji ile birlikte kullanımı sonrasında tekrar şarj edilebilen depolama pilleri li-ion olarak üretiliyor. Güneş enerjisi depolama sistemleri için Japonya pazarında ürünlerimiz mevcut. Bir iki takım da farklı ülkelerde test dilmesi amacıyla dağıtıldı. Türkiye piyasasındaki, özellikle de 10kW e altı çatı pazarındaki talebe göre tabi ki bizler de depolama rünleriyle ilgili konuyu değerlendireceğiz.

#paneli #enerji, #donusum