SMA Grup, yeni ürün ve çözümleri ile dikkat çekiyor

SMA Grubu Satış Müdürü Ufuk Keser İnverter seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgi verdi. Yeni projelerin müjdesini de veren Keser, “Yakın zamanda ihalesi planlanan YEKA’lar (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) bizim için büyük önem arzetmektedir. İlk YEKA ihalesi 1000MWe gücünde olup Konya Karapınar için yapılacaktır” açıklamasında bulundu.

Öncelikle firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?

1981 yılında kurulan SMA Grubu bu yıl 35. Yaşını kutlamaktadır. 2015 yılında yaklaşık bir milyar Euro tutarında bir ciro ile her güneş enerjisi sisteminin vazgeçilmez bir bileşeni olan fotovoltaik ufukinverterler dalında dünya pazar lideridir. Yönetim merkezi Kassel Niestetal’da olup, 20 ülkede temsilciliği bulunmaktadır. Şirketler grubu, tüm dünyada 3.500’ün üzerinde istihdam sağlamaktadır. SMA, dünya çapında tüm PV modül tipleri ve performans büyüklükleri için uygun inverterden oluşan bir ürün portföyüne sahiptir. SMA teknolojisi, yaklaşık 700 patent ve kayıt altına alınmış tasarım numuneleri ile korunmaktadır. Grubun ana şirketi olan SMA Solar Technology AG, 2008 yılından bu yana Frankfurt Borsası’nın Prime Standard kategorisinde işlem görmekte olup (S92), halihazırda TecDAX’ta güneş enerjisi sektöründeki tek firma olarak yer almaktadır. SMA 2000’li yılların başından beri Türkiye pazarında varolmakla beraber; 2011 yılından itibaren yasal düzenlemelerin olgunlaşmasıyla özellikle lisanssız elektrik pazarı başta olmak üzere aktivitelerine hız kazandırmıştır.

2016 yılı faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Bu sene özellikle büyük güneş enerjisi santrallerinde kullanılmak üzere yeni ürün ve sistem çözümlerimiz oluşturulmuştur. Tek pare 2,5MWe güce sahip Sunny Central merkezi inverterimiz ve tek başına 5MWe güce sahip inverter+trafo+hücre çözümümüz MVPS; büyük yatırımcılar tarafından oldukça ilgi görmektedir. Buna ek evsel sistemlerle ilgili yeni çözümler geliştirmek amacıyla TIGO firmasının %27’lik hissesi satın alınmıştır. Depolama pazarının özellikle Avrupa’da gelişmesiyle birlikte; Tesla, LG Chemicals, Daimler gibi tanınmış akü teknolojileri üreticileri ve otomotiv endüstrisindeki şirketler ile işbirliği yapılmaktadır. Mevcut evsel, ticari ve endüstriyel güneş enerjisi santrallerinde kullanılan Sunny Boy ve Sunny Tripower ailelerine mensup ürünlerle ilgili de ar-ge aktivitelerine devam edilmektedir.

sma1

Sisteme göre inverter nasıl seçilir? İnverter seçiminde firmanızı önceliklendirecek ürün özelliklerinden bahseder misiniz?

Bir enerji santralinde inverter seçimini etkileyecek en önemli unsurlar çevresel faktörler, güneş paneli ile elektrik şebekesi özellikleridir. Çevresel faktörlerin başında sıcaklık, rakım, nem, vb. değişkenler gelmektedir. Sistem tasarımı yaparken bu çevresel faktörler ile birlikte panel ve şebeke tarafındaki değerler detaylıca incelenerek ilgili tasarım gerçekleştirilmelidir. Bizim ürünlerimiz -40°C ile +62°C arasındaki ortam sıcaklıklarında, 4000m rakıma kadar çalışabilirler. Tamamen dış ortamda herhangi bir köşk ihtiyacı olmadan kullanılabilirler. En önemli avantajımız ise çok uzun yıllardır Türkiye’de çalışan ürünlerimizin mevcut olmasıdır. Bu ürünler sayesinde şebeke tarafından elde edilen gerçek bilgiler doğrultusunda Türkiye şebeke standartlarına uygun; Türkiye’ye özel şebeke koduna sahip ürünler üretilebilmektedir.

İnverter kaynaklı elektrik üretim kaybını önlemek için neler yapılmalıdır? Sizin bu konuda çalışmalarınız var mı?

Bunu iki kısımda değerlendirebiliriz. İlk aşama üretim safhasıdır. Yani iş en başından sıkı tutulmalıdır. Biz her hafta rastgele seçilen yeni üretilmiş çeşitli inverterleri, 72 saat boyunca birçok testlere sokmaktayız. Bu testler içerisinde sıcaklık, nem, IP koruması, titreşim, ses, harmonik, adalanma, Arizona toz testi ve benzeri testler bulunmaktadır. Bu sayede üretim kaynaklı yaşanabilecek sıkıntıları en başından tespit etme imkanına sahip oluyoruz. Diğer kısım ise satış sonrası hizmetlerdir. Bizim esas amacımız sahada ürünlerimiz ile alakalı bir sıkıntı çıkması durumunda en hızlı sürede arızayı gidermek; hatta arıza oluşmadan önce onu tespit edip ilgili çözümü müşterilerimize sunmaktır. Bu kapsamda Antalya merkez servis ofisimiz olmak üzere Kayseri, Gaziantep ve Ankara’da servis hizmet noktalarımız bulunmaktadır. Önümüzdeki süreçte bu nokta sayısının arttırılması planlanmaktadır. Bunlara ek özellikle merkezi inverterlerde vermiş olduğumuz emre amadelik garantisi sayesinde müşterilerimizin yaşanan arızalardan en az şekilde etkilenmesini sağlamaktayız.

sma2

Kısa ve uzun vadede hedef ve projeleriniz nelerdir?

Öncelikli hedefimiz şu an hızını almış olan lisanssız elektrik pazarında mevcut pozisyonumuzu güçlendirerek korumaktır. Buna ek önümüzdeki yıllarda birincil Pazar olacağını düşündüğümüz konut ve öztüketim segmentinde yeni geliştirdiğimiz çözüm ve teknolojileri, Türkiye’de yaygınlaştırmaktır. Bizim için bir diğer önemli pazar ise 600MW gücündeki ilk faz lisanslı güneş enerjisi santralleridir. Burada da dizi inverterlerimizden komple sistem çözümlerimize kadar büyük ölçekli santrallere uygun ürün ve sistem temini yapabilmekteyiz. Önümüzdeki süreçte ise yakın zamanda ihalesi planlanan YEKA’lar (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) bizim için büyük önem arzetmektedir. İlk YEKA ihalesi 1000MWe gücünde olup Konya Karapınar için yapılacaktır.

Müşteri memnuniyeti adına gerçekleştirdiğiniz satış sonrası hizmetleriniz nelerdir?

Düzenlemiş olduğumuz özel ve genel eğitimler sonrası müşterilerimizden çok olumlu dönüşler almaktayız. Eğitim kapsamımız temel fotovoltaik, inverter tasarımı, devreye alma, servis aktiviteleri vb. çeşitli konulardan oluşmaktadır. Ankara’da mevcut olan servis depomuzda tuttuğumuz yedek inverter ve yedek parça ekipman sayesinde garanti kapsamı içerisinde ürünlerin değişimini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmekteyiz. Ayrıca teknik servisimizden müşterilerimiz ihtiyaçları oldukları vakit, gerekli desteği temin edebilmektedirler.

sma3

Son olarak eklemek istedikleriniz?

SMA için Türkiye öncelikli pazarların başında gelmektedir. Gerek çatı gerekse büyük ölçekli santrallerde ispatlamış olduğumuz kalite ve yüksek standartları Türkiye pazarında da devam ettirmeyi hedeflemekteyiz. Sadece ürün üretimi ve tedarikinde değil; dünyada gelişmekte olan yeni enerji konsepti paralelinde şebeke yönetimi konusundaki uzmanlığımızı da önplana çıkaracağız. Tüm konseptleri ve ürün portföyümüzü 3 Kasım tarihinde Ankara Congresium’da EIF 2016 Enerji Kongresi kapsamında düzenleyeceğimiz seminer ile sunacağız. Tüm güneş enerjisi dostlarını bu aktivitemize davet etmek isteriz.

#SMAGrup #UfukKeser #Röportaj #YEKA #SolarTechnology