Solarex İstanbul’da CW Enerji teknolojileri konuşulacak

Geliştirdiği PV panellerle Türk mühendisliğini uluslararası arenada tanıtan CW Enerji, yeni oluşumu CW Enerji Akademi ile sektöre nitelikli istihdam sağlamayı hedefliyor.

CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan

Sektörde bulunduğu 9 yıllık süreçte geliştirdiği yeni panel teknolojileriyle adından sıkça söz ettiğimiz CW Enerji, ‘yüzyılın kiremidi’nden sonra akım arttırıcı güneş panelleriyle de sektörün beğenisini topladı. CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan ve CW Enerji Genel Müdürü Volkan Yılmaz’dan firmanın ürün portföyüne eklediği yeni ürünleri ve sektörün mevcut durumuna yönelik yorumlarını dinledik.

 

 

 

 

Yerli güneş enerjisi sanayisine yönelik üretim portföyünüzde ne tür gelişmeler var?

Akım arttırıcı güneş paneli

Tarık Sarvan: Ülkemizde hızla gelişen güneş enerjisi pazarına yönelik inovatif ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Firma olarak olmazsa olmazımız araştırma geliştirme ve üretim geliştirmedir. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de bir ilke imza atarak tamamen Türk mühendislerden oluşan Ar-Ge ve Ür-Ge ekibimizle  “yüzyılın kiremidi” adlı çatıya uygun sızdırmaz güneş paneli çerçeve sistemi geliştirdik. Su-hava-nem-sıcaklık geçirmeyen, tüm hava koşullarına dayanıklı bir sistem ürettik. Kiremitler izolasyonu sağlarken, mevcut kiremitlerden daha başarılı. Güneşin düştüğü her metrekareden elektrik üretebildiğimiz bu kiremitlerin dış yüzeyi devamlı güneş ile muhatap olduğu için dış yüzeyini de güneş panelleri ile donattık. İzolasyon sağlayabilen bu kiremitler ile elektrik enerjinizi de güneşten karşılayabilmenizi mümkün hale getirdik. Şu anda Türkiye’de ilk olarak bizim mühendislerimiz tarafından geliştirilen, yüzyılın çift cepheli ısı yalıtımlı elektrik üreten camını ürettik. Tasarım, görsellik, kullanışlılık ve dayanıklılık gibi unsurlar göz önünde bulundurularak tasarlanan bu ürün, güneş enerjisini her alanda değerlendirmek için üretildi. Güneşten elektrik üretimi sayesinde tasarruf yapmanızı sağlayan bu ürün, ses ve ısı yalıtımı da sağlıyor. Güneşin düştüğü her metrekareden elektrik üretebildiğimiz ve bu sistemin dış yüzeyinin devamlı güneşle muhatap olması sonucu sisteme entegre ettiğimiz güneş hücreleriyle elektrik enerjinizi de güneşten karşılayabilmenizi mümkün hale getirdik. Ürün estetik yapısıyla gelecek yüzyılın evlerine mimari enerji çözümleri sunuyor. Yine Türkiye’de bir ilke imza atarak firmamız mühendisleri tarafından akım arttırıcı güneş paneli üretildi. Geliştirdiğimiz ürünle sabit voltajda daha yüksek akım elde edilerek yüksek güç çıkışı sağlanıyor. Akım arttırıcı güneş panellerinde standart üretim güneş panellerine göre yüzde 6’lık bir akım ve güç artışı gözlenmektedir.

BIPV entegre güneş paneli

Fotovoltaik modüllerin sandviç panellerle entegre edilmesiyle meydana gelen özellikle sanayi tipi yapıların çatıları başta olmak üzere birçok alanda izolasyon malzemesi olarak kullanılabilecek bina entegre fotovoltaik güneş paneli ürettik. Herhangi bir ilave taşıyıcı alt yapı malzemesine gerek duyulmadan çatıların tasarlanabileceği BIPV Entegre Güneş Paneli, su-hava-nem-ses-sıcaklık geçirmeyen tüm hava koşullarına ve darbelere dayanıklı şekilde tasarlanmıştır. İletim ve dağıtım ile ilgili kayıpların yarattığı azalma ve tüketim taleplerine bağlı olarak daha az elektrik faturaları yoluyla kullanıcının tasarrufunu sağlayacaktır.

Yerli ve milli iş gücüyle her geçen gün bir fazlasını üretmekten, geliştirmekten, ülkemize yeni ürünler katmaktan gururluyuz.

Sertifikasyon uygunluğunuz ve ürün performans garantinizden bahseder misiniz?

Tarık Sarvan: CW Enerji, insanoğlunun yaşamını daha sürdürülebilir kılabilmek için duyarlı davranarak yeni teknolojiler sunan, tüm ürün ve hizmetlerinde önceliği müşteri odaklılık ve yüksek kalite olan, sektörde fark yaratan ve kendi sektöründe dünya lideri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen bir firmadır. ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, OHSAS 18001:2007, ISO/IEC 27001:2013, ISO 50001:2011, ISO 10002:2014, UL, IEC standartlarındaki fabrikamızda üretilen güneş panellerimiz, sertifikasyon uygunluğu ve düzenleyici standartları doğru olarak sağlayabilmesi için TSE, TÜV SÜD, TÜV Rheinland, gibi bağımsız test kuruluşlarınca test edilmektedir. Sahip olduğumuz bu değerler ile ürettiğimiz güneş panellerimizin 25 yıllık linear performans garantisi dünyanın önde gelen reasürans şirketlerinden Munich RE tarafından güvence altına alınmıştır.

 

Kurulduğunuz 2010 yılından bugüne, Türkiye’nin fotovoltaik enerji üretim sektöründe geldiği noktayı nasıl değerlendirirsiniz?

Tarık Sarvan: 2010’da Türkiye’de CW Enerji’yi kurarak faaliyete başladık. Sektörle ilgili kamu kurumlarındaki müdürlüklerin, mevzuatları ancak 2012 yılında oturmaya başladı. Sektörün esas en büyük nabız atışı 2014’ün son günlerinde ve de 2015’te gerçekleşti. CW Enerji olarak 2010’da Türkiye’ye de işletmeye başladığımızda, öncelikle fotovoltaik güneş enerjini Türkiye’ye tanıtma girişimlerinde bulunduk. Satış görüşmelerinde bizlere, “güneşten elektrik mi üretilir?” soruları yöneltilerek, şüpheyle yaklaşıldı. Daha sonra firma olarak 1000’in üzerinde elektrikçiye eğitim ve sertifika vererek, onlara güneş paneli diye bir üründen bahsedip, güneş enerjisinin nasıl akülerde depolandığını, özellikle elektriğin olmadığı yerlerde jeneratör kullanmaktansa güneş paneliyle kesintisiz enerji sağlanabileceğini anlattık. Tarım fuarlarında ve bölgesel festivallerde tanıtım stantları açarak hem halka hem de bu işi yapacak olan potansiyel elektrikçilere eğitimler verdik. Şu anda baktığımızda Türkiye’nin, Afrika ve Avrupa’nın en büyük solar enerji tedarikçisi konumundayız. Ülkemizin gün geçtikçe güneş enerjisi santrali kurulu gücü artmaktadır.

Ayrıca 2018 yılı 3’üncü çeyreğinde kendi çatımız altında CW Akademi’yi kurduk. Türkiye ile yurtdışındaki distribütörlerimize ve genç yeteneklere, üniversite ve lise öğrencilerine, sektörümüzle alakalı bilgi sahibi olmak isteyen herkese CW Enerji Akademi çatısı altında güneş enerjisi ile alakalı pratik ve teorik eğitimler vererek, dünyada bilgili, donanımlı, kalifiye iş gücü oluşturmaya çalışıyoruz. Ülkemizde güneşten elektrik üretim bilincinin artması hem yaşadığımız gezegen hem de sektörümüz adına umut vericidir.

CW Enerji’nin güneş panellerinin kurulum sürecinde yaşanabilecek zorluklara karşı, getirdiği çözüm önerileri nelerdir?

Tarık Sarvan: Türkiye’de güneş enerjisi santrali yatırımcıları genellikle anahtar teslim olarak anlaşmak istiyorlar. Bu bağlamda GES kısmı ile beraber; tel çit, güvenlik kamerası, aydınlatma, hafriyat, enerji nakil hattı, scada vb. her teknik konuyu tek anlaşmada topluyorlar. Bizde bu pazarda, edindiğimiz tecrübeler doğrultusunda güneş enerjisi santrallerinin tüm ihtiyaçlarını bilerek anahtar teslim hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra uzaktan izleme ve servis hizmeti ile olası bir durumda bunu fark edip acil müdahale yapabiliyoruz.

Türkiye’nin dört bir yanında yürütmekte olduğumuz güneş enerjisi santralleri projelerimizin güvenliği noktasında şantiyelerimizin bulunduğu bölgede yöre halkından insanları şantiyemizde güvenlik konusunda istihdam ederek, hem şantiyemizin güvenliğini sağlıyor hem de yöre halkına istihdam kapısı açmış oluyoruz.

Yatırımcılarımıza finansman noktasında yönlendirmeler yaparak, banka proje finansman kredileri, finansal kiralama, kırsal kalkınma projeleri desteği gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının finansmanına yönelik finansal çözümler de sunulmaktadır. Ek olarak uluslararası yenilenebilir enerji fonları üzerinden uygun maliyetli fon kaynakları da uluslararası projelerimiz için tercih edilmektedir.

CW Enerji’nin de çalıştığı alanlardan biri olan taşınabilir, şebekeden bağımsız enerji sistemleri off-grid’lerin Türkiye’deki gelişim sürecini ve gördüğü ilgiliyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tarık Sarvan: Elektriğin olmadığı yerlerde kullanılabilen şebekeden bağımsız enerji sistemlerine dün ihtiyaç vardı, bugünde var yarında artarak devam edecektir. Bu noktada güneş paneli tek başına yeterli olmamaktadır. İşin içine akü, invertör, şarj kontrol cihazı, MC4 kablo, konstrüksiyon işin içine girmektedir. Burada en önemli unsur kullanıcının ihtiyacına göre yapılacak doğru hesaplama, doğru ürün seçimi ve depolamadaki kalitedir. Şuanda Türkiye’de prefabrik ev, konteyner ev, bağ bahçe evleri, arıcılar, karavan, tekne, çadır hayatı, sinyalizasyon ürünleri ve aydınlatma projelerinde şebekeden bağımsız sistemler rağbet görmektedir. Geleceğe dönük rağbet gören ve görmeye devam edecek bir sektör olarak görmekteyiz.

Güneş enerjisi yatırımlarında sistemin uzun dönemde sağlayacağı getiri ile maliyetini karşılayabilmesi için nelere dikkat edilmeli ve ortalama ne kadar süre geçmelidir?

Volkan Yılmaz: Verimli çalışan bir sistem ile 1MWe gücünde bir santral ortalama 6-7 sene içerisinde kendini amorti edebilmektedir. Bu sürede amorti edilebilmesi için periyodik bakımlar, kullanılan komponentlerin verim yüzdeleri ve belli aralıklarla yapılan panel temizlikleri önem arz etmektedir.

İhracat yaptığınız ülkeler açısından, Türkiye’nin ürün kalitesini ve yerli güneş enerjisi sanayisine olan ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Ülkemiz yenilenebilir enerji sektörü açısından baktığımızda, ne tür çalışmalara ihtiyaç var?

Volkan Yılmaz: Türkiye’de 2017 yılı ve öncesinde ciddi bir güneş enerjisinden elektrik üretim sektörü oluştuğunu görüyoruz. Hatta 2017 yılında tamamlanan güneş enerjisi sistemleri tesisleri arasında Avrupa’da toplam kapasitede birinci olduğunu görüyoruz. Bu nedenle GES konusunda yönetmeliklerini ve feed-in tariff mekanizmalarını yeni oluşturan ülkelere deneyimlerini paylaşmak ve yeni ticari olanaklar sağlamak için Türkiye güneş enerjisi sanayicilerinin yatırım yapabileceğini ön görüyoruz. Onlardan biri olarak biz aktif olarak Fas, Güney Afrika, Ürdün, Ukrayna, Kazakistan, Almanya, Gana gibi ülkelerin fuarlarına da katılarak bu ülkelere ticari atılımlar yapıyoruz.

Şuanda Avrupa, Balkanlar ve Afrika kıtalarında 23 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Fas’tan Tunus’a, Gana’dan Almanya’ya, Suriye’den Kosova’ya kadar dünyanın birçok ülkesine yaptığımız ihracatı yıllık üretim kapasite artışlarımız ile birlikte 2019 yılı itibariyle 30, 2020’de 40 ülkeye çıkartmayı hedefliyoruz.

Türkiye 2 bin 737 saat yıllık toplam güneşlenme süresi ve 1527 kWh/ m2 yıllık ortalama güneş enerjisi miktarı ile bu enerjiden çok daha verimli yararlanabilecek konumda. Güneş panellerindeki maliyet düşüşü ve panel verimliliğinin artması, güneş enerjisi yatırımlarına hız kazandırdı. Türkiye’de güneş enerjisi sektörünün ve güneşten enerji üretim bilincinin artması bizleri sevindiriyor. Fakat yerli üreticiler pazardan gereken payı alamıyor. Çin’in 2017 yılında 50 GW üzeri bir GES kurulu gücü elde etmesine rağmen Türkiye’nin 2,5 GW kurulu güçte kalması, Çin kendi ülkesinde üretmiş olduğu yerli güneş paneli kullanırken, Türkiye’nin Çin menşeili güneş panelleri kullanması yerli üreticilerin büyüme ivmesini düşürmektedir. Bu konuda yerli güneş paneli kullanımına ilişkin getirilecek yeni teşvikler sektörümüz adına umut verici olacaktır.

Gelecekte güneş enerjili sistemlerin enerji kaynaklı çevre sorunlarının çözümüne çare olabileceğini düşünüyor musunuz? Bu kapsamda, kamu, özel sektör ve sivil topluma düşen görevler sizce neler?

Volkan Yılmaz: Yapılan araştırmalara göre yenilenebilir enerji potansiyeli ve depolama dahil tüm teknolojilerle küresel elektrik arzını karşılamaya yetecek güvenli enerji üretimi mümkündür. Yenilenebilir enerjiye dayalı elektrik üretimindeki en büyük payın, hızla düşen maliyetleri sayesinde, fotovoltaik (PV) güneş panelleri ve bataryalarına ait olacağı ve 2050 yılında küresel ölçekte elektrik karmasının yaklaşık %69’unu güneş PV, %18’i rüzgar enerjisi, %8’i hidroelektrik ve %2’sini ise biyoenerjinin oluşturacağı ön görüyor. Yüzde 100 yenilenebilir enerjiye dayalı güneş PV küresel elektrik sisteminin bataryalar sayesinde tüm yıl boyunca ve her saatte uygulanabilirliği mümkündür ve büyük oranda fosil yakıtlar ve nükleer enerjiye dayalı mevcut sistemden daha uygun maliyetlidir. Bu nedenle 5-6 yıl öncesine kadar enerji üretiminde güneş enerji santrallerinin kullanılması bir tercih meselesi iken şuanda bir zorunluluk haline gelmiştir. Artık sadece Türkiye’de değil, dünyadaki tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler elektrik üretiminde güneş enerjisine geçiş yapmak zorundadır.

Elektrik Odaları, İnşaat Odaları ile işbirliği yapılarak bundan sonra yapılacak olan evlerin sadece tek eğimli, ‘güney’ eğimli olarak inşa edilmesi gerekir. O güney eğime de hem güneş panelinin hem de gün ısısının yerleştirileceği düzeneğin kurulması çok daha mantıklı olur. Bu şekilde güneş enerjisi kullanımı arttırılabilir.

Solarex İstanbul’un sektördeki yerini nasıl değerlendiriyorsunuz? 12. gerçekleşecek fuara hangi ürünlerle katılım sağlayacaksınız ve fuar beklentileriniz nelerdir?

Power Pack

Volkan Yılmaz: Solarex İstanbul Fuarı, yaşamımızdaki ürünlere hayat veren güneş teknolojilerine yönelik çözümlerin bir arada sergilendiği; nitelikli ziyaretçisiyle her yıl daha da büyüyen; güneş sektörünün yatırımları için bölgesinin en çok tercih edilen ticari buluşma noktasıdır. Fuarda, Türkiye, Orta ve Batı Avrupa, Balkanlar, Rusya, Kafkaslar, Orta Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika’dan solar endüstrilerinin karar vericileriyle buluşma fırsatı ile birlikte üretim gücümüzü göstererek ticaret hacmimizi artırma fırsatı yakalıyoruz. Dünya ülkelerinde oluşturduğumuz güçlü partnerler ve bayi ağlarımızla bu fuarda buluşup hatta ağımıza yeni bayiler ekleme fırsatı yakalıyoruz.

Su sızdırmaz güneş paneli

2019 Solarex fuarında Türkiye’nin dört bir köşesinde tamamlamış olduğumuz küçük ve büyük çaplı çatı ve arazi tipi güneş enerji santralleri, güneş enerjili sulama projeleri, “power pack off-grid” sistem projelerini ziyaretçilerimize anlatacağız.

Ayrıca firmamızın Alman teknolojisi ve Türk mühendisliği ile kendi üretimimiz olan power pack, BIPV entegre güneş paneli, ısı yalıtımlı elektrik üreten cam, çatıya uygun su sızdırmaz güneş panellerimizi sergileyeceğiz.

Yenilenen teknolojiye ayak uyduran ve her geçen gün teknolojiye uygun bir şekilde üretim hattımızı yenileyen, ürün çeşitliliği arttıran bir firma olarak, ürünlerimizin sertifikasyon ve garanti süreçlerini ziyaretçilerimize aktaracağız.

Fuarın, öncelikle ciddi yatırımlar ve özverili yaklaşımlarla sektörde yerini almış tüm firmalar açısından hayırlı sonuçları olmasını temenni ediyoruz.